qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Vizija, misija i vrijednosti

Uvodnik: Vizija, misija i vrijednosti, Marko Lučić

download PDF

Uvodnik: Vizija, misija i vrijednosti

Marko Lučić Marko Lučić, urednik i član uprave stručnog časopisa qLife i portala Quantum21.net.


Poštovani čitatelji,

u mjesecu veljači 2011. godine bavit ćemo se koncepcijom "vizionarskih organizacija" koja je u središte pozornosti poslovnog svijeta došla nakon objavljivanja knjige Jamesa C. Collinsa i Jerrya I. Porrasa "Built to last" budući da još jednom želimo naglasiti važnost organizacijske vizije, misije i vrijednosti, dakle "duhovnih" komponenti poslovanja, u dostizanju pragmatičnih i mjerljivih rezultata. Još jednom želimo podsjetiti na poruku Jacka Hawleya, uglednom stručnjaka i publicista, koji nas uvijek iznova podsjeća kako je "duh taj koji stvara materiju"!

Kreiranje izjave o viziji postalo je dijelom rutinske prakse mnogih organizacija. No, kao i obično, broj organizacija koje su uspješno primjenile ovu koncepciju ostao je relativno malen. Stoga u ovom broju donosimo iskustva trojice praktičara iznimnog kredibiliteta koji su u praksi postigli izuzetne poslovne rezultate.

Pretvaranje misije u istinsko načelo organiziranja neke tvrtke primarno ovisi o kvaliteti njezinih lidera. Stoga se u prilogu Put prema autentičnosti Billa Georgea, bivšeg predsjednika uprave Medtronica, vodećeg svjetskog proizvođača medicinske opreme, ukazuje na obilježja autentičnih lidera. Autentičnost lidera ovisi o njihovoj osviještenosti - spoznaji osobne svrhe, o ponašanju u skladu s proklamiranim vrednotama, o vođenju sa srcem (ovoj temi posvećen je i članak R. Heifetza i M. Linskog, "Vodstvo otvorenog srca", q21, rujan 2006. godine), uspostavljanju kvalitetnih odnosa s drugima, te prakticiranju samodiscipline. Razvoj ovih kvaliteta podrazumijeva spremnost na dugogodišnje napore glede osobnog razvoja lidera (uzbudljiv opis osobnog "putovanja u nutrinu vlastitog bića" možete pročitati u intervjuu s Brian Arthurom, q21, veljača 2007. godine).

U prilogu Williama Polarda, bivšeg predsjednika uprave tvrtke "Service Master", Misija kao načelo organiziranja ukazuje se na činjenicu da su suvremene organizacije suočene sa sve većim mogućnostima izbora (što je uvjetovano rastućom kompleksnošću okruženja u kojem posluju). Eksponencijalni rast mogućnosti izbora može rezultirati nastankom konfuzije i nesigurnosti. Rješenje ovog izazova autor vidi u oblikovanju misije, izjave u kojoj se opisuju najdublji razlozi postojanja neke organizacije. Tako oblikovana izjava o misiji predstavlja temelj, referentnu točku ("istinsku zvijezdu sjevernjaču" - Bill George) koja liderima olakšava suočavanje s izazovima i kontradikcijama pri donošenju poslovnih odluka. Pored toga, izjava o misiji predstavlja referentni okvir koji oblikuje dublji smisao individualnih napora članova organizacije. Stoga autor zaključuje: "...kada misija postane načelo organiziranja, organizacije postaju zajednice ljudi koji se brinu jedni o drugima i koji služe svoje klijente."

Ova dva priloga potvrđuju tezu Richarda Barretta kako je u tijeku proces transformacije - duboke promjene vrijednosnog sustava cjelokupnog čovječanstva. U tekstu Revolucija korporativnih vrijednosti autor polazi od poznate ocjene Dee Hocka (osnivača najveće i najinovativnije organizacije u svijetu - "Visa International") kako bismo: "...morali biti gluhi, glupi i slijepi da ne vidimo kako se događa globalna propast institucija. Društvo je ušlo u središte milenijske promjene koja će začas zasjeniti industrijsku revoluciju."

Suština ove (r)evolucije sastoji se u promjeni fokusa pozornosti i djelovanja s nižih (koje obilježava sebičnost) na više vrednote (kao što su odgovornost za cjelinu, primat zajedničkog dobra, jednakost, poštivanje svekolikog života, te bezuvjetna skrb).

Ugodno čitanje!


© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci