qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

qLife

qLife je kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj koji se ostvaruje u suradnji portala Quantum21.net i partnera. Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.

U časopisu se objavljuju mudre poruke i promišljanja vodećih svjetskih stručnjaka koje pomažu izgradnju zdravog društva i konkurentnog gospodarstva.

Samoorganizacija i adaptivno liderstvo

No 49, Jesen 2021 Koncepcija samoorganizacije nastala je u procesu zamjene mehanicističkog svjetonazora organskim koji organizacije poistovjećuje sa živim sustavima, a ne sa strojevima. Koncepcija je sve samo ne „nova“; utemeljena je na prirodnom biološkom fenomenu samoorganiziranja kojeg do nedavno nismo primjećivali jer nas nije interesirao, iako je oduvijek postojao – još od samog začetka života. 

Scenarij planiranje

No. 48, Ljeto 2021 Ljudi, barem oni malo šire svijesti, evidentno osjećaju kako klasični mehanicistički pristup unilateralnog rješavanja problema u modernom hiperkompleksnom svijetu više ne funkcionira. Porastom složenosti svakodnevnice, sve većom međuovisnošću i nepredvidivošću te sve brojnijim akterima veće ili manje moći utjecaja na događaje unilateralna transformacija – kada jedna grupa ljudi silom nameće svoja uvjerenja, stavove i vrijednosti drugoj grupi ili grupama – sve je zahtjevnija i problematičnija te prijeti žestokim sukobima na svim razinama društva. 

Kompleksni problemi

No 47, Proljeće 2021 Posljednjih desetljeća širom svijeta suočavamo se s brojnim problemima koji se ne mogu riješiti klasičnim hijerarhijskim autoritetom. Svjetski lideri – ma kako moćni, inteligentni i sposobni bili - ne mogu samostalno unaprijediti performanse sustava koje vode jer ne znaju kako razriješiti kompleksne probleme s kojima se danas suočavamo: klimatske promjene, rastući jaz između bogatih i siromašnih, trenutačna COVID-19 kriza i tisuće drugih.  

Klasici VIII

No 46, Zima 2021 Drevni mudraci, prije 2.500 godina, parabolom o “slijepcima i slonu” ukazivali su na ljudsku tendenciju zagovaranja apsolutne istine na osnovu limitiranog subjektivnog iskustva te na tendenciju žestokog ignoriranja tuđih limitiranih subjektivnih perspektiva koje su – jednako kao i njihove – „malo pogrešne, te malo u pravu“. Što se promijenilo tijekom 2.500 godina? Nažalost, očito ništa.      
© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Free download