qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qView: Jose Mujica

Članak: Jose Mujica: Intervju,

Jose Mujica: Intervju

José Alberto "Pepe" Mujica Cordano, predsjednik Urugvaja,


José Alberto "Pepe" Mujica Cordano predsjedava Urugvajem od 2010. godine. Rođen 1935. godine u siromašnoj obitelji imigranata u tridesetim godinama života postao je lider ljevičarske gerila te je zbog toga više puta zatvaran. Godine 1985. oslobođen je svih optužbi i pušten iz pritvora nakon čega je osnovao političku stranku lijevoga centra imena Movement of Popular Participation. Godine 1994. na parlamentarnim izborima po prvi puta je ušao u sabor, a pet godina kasnije postao je senatorom. Nevjerojatne karizme, presudno je utjecao na snažan rast popularnosti svoje stranke koja je 2004. godine postala vodećom političkom snagom u zemlji. U ožujku 2005. Mujica je postao ministrom poljoprivrede Urugvaja, a na predsjedničkim izborima 2010 i njegovim legitimnim predsjednikom.


     


U samo tri godine njegov osebujni stil liderstva prepoznat je širom svijeta. Čvrstog karaktera i visokih moralnih vrijednosti prožetih skromnošću, Mujica vlastitim primjerom pokazuje da liderstvo ne treba i ne smije biti povezano s pohlepom i žudnjom za materijalnim dobrima. Posve uvjeren u kvalitetu osobnog svjetonazora, predsjednik Urugvaja ne brine mnogo o tome kako ga drugi vide i što o njemu misle, već o tome na koji će način najbolje služiti narodu koji ga je izabrao. Za razliku od brojnih svjetskih i domaćih političara, Mujica je standardno pitanje "ima li tu što za mene?" zamijenio posve drugačijim, primjerenim svakom istinskom lideru: "Što mogu napraviti da drugima bude bolje?" 

Osim karaktera i svjetonazora, promatrača bode u uči njegova razvidna skromnost. Mujica naime 90% svoje mjesečne plaće poklanja siromašnima i potrebitima zadržavajući za sebe 1.200 US$ mjesečno koji su mu, kako sam kaže, "više nego dovoljni". Zahvalio se na ponuđenoj predsjedničkoj palači i limunzini nastavljajući živjeti u svojoj skromnoj obiteljskoj kući i voziti se u staroj bubi.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna