qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qView: Filmovi koje biste trebali pogledati

Članak: Home, Yann Arthus-Bertrand

Home

Yann Arthus-Bertrand Yann Arthus-Bertrand, francuski stručnjak za zaštitu čovjekove okoline, fotograf, novinar i  publicist, osnivač organizacije GoodPlanet i idejni začetnik programa Action Carbone kojemu je cilj utjecati na ključne svjetske dionike kako bi se hitno smanjila emisija stakleničkih plinova u Zemljinu atmosferu. U svjetskoj javnosti posebno je poznat po filmu Home i knjizi Earth from Above.


Zbog sve većeg deficita plodnog zemljišta i vode intenzivira se konkurentska borba za ove vitalne resurse, posebno između bogatih s jedne i siromašnih i razvlaštenih s druge strane. Smanjivanje raspoloživih količina životno važnih resursa po stanovniku uzrokovano stalnim rastom stanovništva moglo bi životni standard srozati ispod razine preživljavanja, što će dovesti do velikih socijalnih tenzija koje bi mogle izmaknuti kontroli.



a
a
a


Pristup zemljištu jedan je od glavnih izvora društvenih napetosti u svijetu. Rast svjetske populacije od 1950. godine do danas doveo je do toga da se veličina raspoloživog poljoprivrednog zemljišta po glavi stanovnika prepolovila te da je svedena na samo četvrtinu hektara što je otprilike jednako polovini građevinske čestice u američkom predgrađu. Smanjivanje prosječne površine poljoprivrednog zemljišta po osobi ne samo da ugrožava egzistenciju postojećih društava nego i sam opstanak. Napetosti unutar zajednice počinju rasti s padom veličine posjeda ispod egzistencijalnog minimuma.

Pogledajte film na Youtube (klikni)!


 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna