qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: O viziji, hrabrosti i vrijednostima

Članak: O viziji, hrabrosti i vrijednostima, Ichak Kalderon Adizes, Danica Purg

download PDF

O viziji, hrabrosti i vrijednostima

Ichak Kalderon Adizes, Danica Purg Dr. Ichak Kalderon Adizes, doktor znanosti, jedan od vodećih svjetskih autoriteta na području razumijevanja sustavnih promjena, savjetnik velikih korporacija i svjetskih vlada. Osnivač je savjetničke tvrtke Adizes Institute.

Dr. Danica Purg, predsjednica i dekanica, IEDC – Bled School of Management, predsjednica, CEEMAN – Central and East European Management Development Association


Uvodnik: dr. Danica Purg

Veliko mi je zadovoljstvo podijeliti promišljanja i spoznaje dr. Ichaka Adizesa, dragog prijatelja IEDC-a i čestog predavača na našoj školi, s čitateljima qLifea. Počašćeni smo njegovim govorom na nedavnoj proslavi 25. obljetnice škole, održanoj pod nazivom "Creating the Future", te stoga posebno prikladnoj novom broju časopisa koji nas iznova podsjeća na značaj vizije i misije.

Vizija se uvijek odnosi na budućnost. No, čimbenici koji poticajnu viziju u konačnici čine uspješnom slojeviti su i međupovezani. Vrijednosti su jedan, neobično važan sloj. Oblikovati i realizirati zajedničku viziju jednostavno nije moguće ako nema suglasnosti oko toga što je dobro, a što loše, što je crno, a što bijelo. Stoga je zapanjujuće promatrati koliko se malo vremena u menadžerskoj praksi posvećuje usklađivanju vrijednosti – temeljnih pretpostavki u pozadini naših odluka. Burne rasprave upravnih odbora znaju poprilično potrajati. Ljudi se, bez ikakvog napretka, svađaju oko nekog rješenja. No, čim se rasprava podigne na razinu vrijednosti – kako bi se preispitale pretpostavke o "dobrom" ili "lošem" rješenju – usklađenost se niotkuda javlja očito pokazujući smjer.

Važni sastojak uspješne vizije pronalazimo u predanosti budući da vizija, sama po sebi, u nedostatku dugoročnog, snažnog, energičnog i odlučnog nastojanja, ostaje tek pukom iluzijom. Razumjeti i upravljati ljudskim porivima i motivacijom neobično je važno. Stoga ni malo ne čudi što je najnovija knjiga Dana Pinka, naslovljena "Drive", uzbudila duhove na svjetskoj menadžerskoj sceni. Dan nas u knjizi podsjeća - nakon pomnog proučavanja egzaktnih rezultata konkretnih znanstvenih istraživanja o odnosu različitih sustava nagrađivanja i postignutih performansi - da su ekstrinzični motivatori (novac i drugi oblici nagrada i kazni) učinkoviti samo u slučaju rutinskih, repetitivnih zadataka. No, u situacijama koje traže tek osnovnu kogniciju, sustav "mrkve i batine" dokazano uništava performanse. Dan je dakle pokazao kako se u pozadini vrhunskih rezultata isključivo kriju intrinzični motivatori – oni koji ljude potiču u smjeru "iznutra-prema-van". Svrha – osjećaj da pripadamo nečem većem od nas samih – prva je na Pinkovoj listi intrinzičnih motivatora. Jasnoća vizije i misije u ljudima budi svrhovitost – postajući tako snažnim poticateljem angažiranosti, posvećenosti i ostvarenja izuzetnih rezultata.

Priča o IEDC-u može poslužiti primjerom značaja vizije i svrhe. Iako to mnogima nije znano, našom se školom upravlja kao neprofitnom organizacijom, iako je u vlasništvu više tvrtki. U svojoj suštini, misiju i viziju škole formirali smo oko želje "poticanja istinskih pozitivnih promjena – u ljudima, organizacijama i cjelokupnom društvu". Upravo je vizija škole, kao pokretača promjena na globalnoj razini, glavni razlog što su mnogi profesori već dvadeset godina s nama, predano utječući na promjene u regiji i mudro propitujući svjetsku praksu. Vizija također potiče izvrsnost kod naših zaposlenika. Često ih spominjem u razgovorima, njihovu volju i ustrajnost kojom uspijevaju svladati svaki izazov i svaku prepreku kako bi polaznicima osigurali transformativno iskustvo temeljite preobrazbe. Upravo ta preobrazba i transformacija – snažno privlače polaznike – dajući im priliku aktivnog sudjelovanja u realnom projektu povezivanja menadžmenta s etičkim i estetskim idealom. Dvadeset i pet godina kontinuiranog rasta, razvoja i uspjeha zavjet je snazi poticajne i jasne vizije. Vjerujte mi, nećemo ovdje stati. Nastavljamo pronalaziti nove načine da viziju ostvarimo u praksi, kroz naše programe, evente i projekte.  

Iskreno vjerujem da će vam duboka i praktična mudrost Ichaka Adizesa, jednog od najcjenjenijih svjetskih mislioca znanosti i umjetnosti liderstva, o viziji, vrijednostima i svemu drugome, koristiti u dnevnim izazovima. Veoma sam mu zahvalna na spoznajama koje je tijekom godina podijelio s nama. Vjerujem da će ih još mnogo biti.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna