qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

qLife

qLife je kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj koji se ostvaruje u suradnji portala Quantum21.net i partnera. Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.

U časopisu se objavljuju mudre poruke i promišljanja vodećih svjetskih stručnjaka koje pomažu izgradnju zdravog društva i konkurentnog gospodarstva.

Kompleksni problemi

No 47, Proljeće 2021 Posljednjih desetljeća širom svijeta suočavamo se s brojnim problemima koji se ne mogu riješiti klasičnim hijerarhijskim autoritetom. Svjetski lideri – ma kako moćni, inteligentni i sposobni bili - ne mogu samostalno unaprijediti performanse sustava koje vode jer ne znaju kako razriješiti kompleksne probleme s kojima se danas suočavamo: klimatske promjene, rastući jaz između bogatih i siromašnih, trenutačna COVID-19 kriza i tisuće drugih.  

Klasici VIII

No 46, Zima 2021 Drevni mudraci, prije 2.500 godina, parabolom o “slijepcima i slonu” ukazivali su na ljudsku tendenciju zagovaranja apsolutne istine na osnovu limitiranog subjektivnog iskustva te na tendenciju žestokog ignoriranja tuđih limitiranih subjektivnih perspektiva koje su – jednako kao i njihove – „malo pogrešne, te malo u pravu“. Što se promijenilo tijekom 2.500 godina? Nažalost, očito ništa.      

Desetljeće za razvoj organizacija

No. 45, Jesen 2020. Pandemija je klasični primjer tzv. „teškog izazova“ (engl. tough problems), sustavskog problema čije „rješenje“ obično izaziva brojne nenamjeravane posljedice, situacije koja potiče paradigmatske sukobe, događaja koji na psihološkoj razini kod mnogih ljudi pobuđuje poricanje (engl. denial), izazova koji zahtijeva „lose-lose“ odlučivanje te fenomena koji temeljito uzdrmava brojne prevladavajuće mentalne modele kao što su, primjerice, uvjerenje „ako si stručnjak moraš znati“ i „uvijek možemo imati kontrolu“. 

Klasici VII

No. 44, Zima 2020. Vremenom je analiza postala sinonim za promišljanje što je u svijetu liderstva i menadženta prouzročilo velike probleme: stručnjaci na tom području počeli su je koristiti kao osnovni - da ne kažem jedini - alat za spoznavanje i razumijevanje kompleksnih, apstraktnih i amorfnih fenomena. Nesvjesni činjenice da misaonim rastavljanjem nerijetko gube iz vida ključna obilježja cjeline, lideri i menadžeri posvećuju se zagovaranju individualnih parcijalnih perspektiva ispuštajući istovremeno iz vida ono što je doista bitno.    
© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Free download