qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Liderstvo na djelu: papa Francesco

Članak: Čuju li na Kaptolu glas željeznog Pape?, Sanja Modrić

download PDF

Čuju li na Kaptolu glas željeznog Pape?

Sanja Modrić Sanja Modrić, kolumnistica dnevnih novina Novi list iz Rijeke.




Francisco tek je par noći prespavao u Vatikanu kao novi papa, a već je onom gramzivom, razvratnom, samoživom i korumpiranom dijelu visokog klera, i u Vatikanu i drugdje, uspio jasno dati do znanja da je njihovo vrijeme isteklo. O tome više nema nikakve sumnje.

Izgleda da doista slijede velike reforme. Teško je vjerovati da ovaj papa tako snažno i tako promišljeno najavljuje taj novi pravac da bi od njega, samo tako, u hodu odustao. Ako svi u zlato i baršun ogrnuti prelati Katoličke crkve ispočetka i nisu posve dobro razumjeli kamo točno ciljaju papine slikovite geste, morali su to ipak vrlo brzo shvatiti. Jer, novi je pontifex naprosto odlučio ponavljati i ponavljati svoju misao na mnogo načina, tako da se njeno značenje ni kod koga ne zaglavi ni u najmanjoj nedoumici.

Osnovna je poruka, dakle, ta da je za velikodostojnike koji predstavljaju Katoličku crkvu sto puta ljepše i časnije nositi željezni križ od zlatnoga kad je među njihovim vjernicima, na svim stranama svijeta, toliko sirotih i gladnih. Zato ovaj papa nije htio objesiti zlato oko vrata čak ni iznimno, u tom jednom i jedinstvenom slavljeničkom trenutku prvog izlaska na balkon Bazilike sv. Petra.

Zato je odmahnuo rukom i na pompozni grimizni plašt, i na skupocjeni štap, i na crvene Pradine papinske cipele kojima se, kao nečemu što je doista prevršilo svaku mjeru zdravog razuma, ruga sav normalni svijet. A poslije je odbio i papinski automobil, i glomaznu i napadnu policijsku pratnju, i raskošni apartman u crkvenoj palači jer mu ne treba ništa više nego mali, skromni stan. Za one koji i dalje nisu bili načistu kamo sve to smjera, papa je svoju prodiku nastavio zorno tumačiti drugim sredstvima. Svoje je kofere sam iznio iz hotela, svoj je hotelski račun sam pristojno platio. Pred kardinalima nije želio sjesti na papinsko prijestolje dajući im do znanja da svoju neusporedivu moć neće koristiti osorno i nadmeno, nego smjerno, odmjereno i pravedno.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna