qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Liderstvo na djelu: papa Francesco

Članak: Papa Franjo: krizni menadžer u Vatikanu, Matilda Bačelić, Goran Sučec

download PDF

Papa Franjo: krizni menadžer u Vatikanu

Matilda Bačelić, Goran Sučec Matilda Bačelić i Goran Sučec novinari su poslovnog tjednika Lider.


Seksualni i korupcijski skandali, veze s mafijom, međusobne podjele i pad povjerenja korisnika idealna su kombinacija za propast svake kompanije. A kad voda dođe do grla, nastupa krizni menadžment i spašava stvar. Nikakva iznimka nije ni Katolička crkva koja je promijenila upravu i ušla u mukotrpno restrukturiranje i rebranding. Stijena na kojoj je Crkva sagrađena stradala je pod zubom vremena i novih izazova zbog čega je "nadzorni odbor" korporacije koja ima 1,2 milijarde korisnika postavio novog šefa. Odabir argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia na funkciju poglavara Rimokatoličke crkve bio je jednako senzacionalan koliko i ostavka prijašnjeg poglavara, pape Benedikta XVI. Primjenjujući šok-terapiju, Crkva danas želi popraviti svoj narušeni ugled, a papa Franjo trebao bi biti pravi čovjek za taj posao.


Društveno odgovorno poslovanje

"Novi Papa ustoličen je u situaciji u kojoj vođenje Crkve treba vratiti masama vjernika, tj. malim dioničarima", objašnjava PR specijalist Krešimir Macan. On veli da se velike korporacije uglavnom vode tako da se mali dioničari ništa ne pitaju i da elita na vrhu radi u nadi da se ti dioničari nikada neće pobuniti. Međutim, Crkva je shvatila da je vrijeme da se obrati većini koja u rukama nema nikakvu moć ni financijsku snagu, nego samo vjeru, što na kraju znači da će se Crkva početi voditi prema načelima društveno odgovornog poslovanja. Istodobno, mogla bi se umanjiti važnost institucija poput Rimske kurije koja je nizala skandale. "Posao je odlično marketinški odrađen pod nepisanim sloganom 'daj mi snagu, a ne lovu' tako da je papa vrlo brzo pridobio simpatije siromašnijih masa, dakle glavnih klijenata i dioničara Crkve", tvrdi Macan.

Ekonomskim rječnikom, gospodarske prognoze za Crkvu mnogo su bolje, izgledi su stabilni, a kreditni rejting u zadnji je čas spašen dovođenjem idealnog kriznog menadžera. Novinar i teolog Drago Pilsel misli da je upravo zbog tih osobina Bergoglio postavljen za novog Papu.
"Bergoglio ima sve karakteristike kriznog menadžera i već se dokazao u Buenos Airesu. Kad je preuzeo tamošnju nadbiskupiju, aktualan je bio skandal u kojem je crkva zbog špekulacija na tržištu u bankrot otjerala jednu komercijalnu banku što je bilo pogubno i financijski i moralno. Bergoglio je vrlo brzo i učinkovito riješio taj skandal i vratio ugled među vjernicima. Ipak, tim potezom stekao je mnogo neprijatelja među biskupima koji nisu slijedili njegov primjer", kaže Pilsel.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna