qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Promjena svjetonazora

Uvodnik: Promjena svjetonazora, Miljenko Cimeša

download PDF

Uvodnik: Promjena svjetonazora

Miljenko Cimeša Miljenko Cimeša, predsjednik SoL Hrvatska i SoL konzultant. U fokusu pozornosti su mu pitanja vođenja dubokih organizacijskih i društvenih promjena. U svom radu nastoji povezati metode strateškog upravljanja sa novim kompetencijama kao što su sistemsko razmišljanje, produktivna komunikacija i kreiranje vizije.


Tema mjeseca srpnja na portalu Quantum21.net je promjena svjetonazora. Tragom poznatog Einsteinova aksioma da se "značajni problemi ne mogu riješiti na istoj razini svijesti koja ih je stvorila, u tekstu Elizabeth Debold "Zadatak biznisa je spasiti svijet" ukazuje se na nužnost promjene svijesti. U prilogu se navodi ocjena Ichak Adizesa prema kojoj "ne samo da se krećemo u susret katastrofi, mi naprosto jurimo prema njoj". Kako I. Adizes nije jehovin svjedok nego svjetski poznati autor i poslovni savjetnik, njegove riječi ne bi trebalo olako odbaciti. Tim više što njegovo mišljenje dijele mnogi drugi znanstvenici (pr. Claus Otto Scharmer) i socijalni poduzetnici (pr. Al Gore).

Ključnu prijetnju po opstanak čovjeka predstavljaju suvremene korporacije. Njihova nezasitna težnja za rastom i zaradom uzrokuje "neizrecivu štetu planeti i ljudima koji na njoj žive". Suvremene su korporacije odraz dominatne mehanicističke društvene svijesti. Riječ je o svijesti nastaloj u Europi u 17. stoljeću na zasadima ideja I. Newtona, R. Descartesa i Bacona te načinu razmišljanja koji se oslanja na:

1. Atomistički pristup prema kojem se cjelina sastoji od zasebnih dijelova. Atomistički model postao je kamen temeljac cjelokupne moderne zapadnjačke političke i ekonomske filozofije (primjerice u vidu poznate postavke o tome kako maksimalizacija individualnih interesa rezultira unapređenjem zajedničkog dobra),

2. Jednosmjerne lance uzroka i posljedica (tipa A>B),

3. Načelo jednostavnosti (što znači da su uzroci i posljedice blisko povezani u prostoru i vremenu),

4. Načelo linearnosti (što znači da ostvarivanje značajnih posljedica predmijeva aktiviranje značajnih pokretačkih sila),

5. Načelo predodređenosti (što znači da čvrsti zakoni određuju kretanje/ponašanje).

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci