qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Promjena svjetonazora

Komentar članka: Zadatak biznisa je spasiti svijet - 2.dio, Velimir Srića

download PDF

Zadatak biznisa je spasiti svijet - 2.dio

Velimir Srića Velimir Srića redovni je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i gostujući profesor na UCLA, Los Angeles. Završio je MBA program na Columbia University u New Yorku, jednoj od vodećih svjetskih menadžerskih škola, a doktorirao na području menadžerskih informacijskih sustava. Osim u SAD, kao gostujući profesor predavao je u Kini, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Austriji. Autor je 36 knjiga i preko 300 znanstvenih i stručnih članaka. Jedan je od osnivača hrvatskog Europskog pokreta, počasni je član Hrvatskog helsinškog odbora i Rimskog kluba. Dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada od, Fulbrightove i Eisenhowerove stipendije, Zlatnog pera Hrvatskog novinarskog društva do nagrade "Mijo Mirković" i Strossmayerove nagrade za znanost. Kao konzultant surađuje s brojnim svjetskim i hrvatskim tvrtkama. Ekspert je Svjetske banke za područje upravljanja promjenama. Objavio je zbirku pjesama "Razne igre" i roman "Privatne istrage".


Živimo u doba kad je moguće činiti gotovo sve, ali je pitanje što ima smisla učiniti. Danas se zato sve više menadžera svakodnevno pita zašto troše toliko vremena na posao, što time dobivaju, koje vrijednosti ostvaruju, koje ciljeve postižu, kako to utječe na njihovu osobnost, obitelj, privatni život. Vraćamo se starim i nikad do kraja odgovorenim pitanjima poput: Tko smo zapravo mi? Što radimo? Što je istinski smisao i kvaliteta života i kako ih dostići?

Pada mi na pamet jedan od omiljenih viceva u kojem su Sherlock Holmes i dr. Watson pošli kampirati. Nakon dobrog obroka, zalivenog bocom vina, legli su na počinak u šator uz logorsku vatru. Nekoliko sati kasnije, slavni detektiv otvori oči i baci iznenađeni pogled uokolo, a onda probudi čvrsto usnulog prijatelja. Watsone, pogledaj gore u nebo i reci mi što vidiš?

Još mamuran, Watson protrlja oči i reče: Vidim milijune zvijezda na bistrom ljetnom nebu. I što iz toga zaključuješ, zapita Holmes. Watson je kratko razmišljao pa reče: S astronomskog stanovišta, zaključujem da iznad nas postoje tisuće galaksija i milijuni planeta u njima. S astrološkog stajališta uspio sam uočiti da je Saturn u sazviježđu Lava. S logičkog stanovišta mogu odrediti da je po prilici tri sata u noći. S teološkog stanovišta svemir iznad nas pokazuje kako su Bog i Priroda svemogući, a mi ljudi mali i beznačajni. Meteorološki govoreći, po svemu izgleda da će sutra biti lijep i sunčan dan. Što ti iz svega toga zaključuješ?

Holmes na trenutak ostane zamišljeno tih, a onda reče: Ovo je elementarno, moj Watsone, netko je ukrao naš šator.

Članak

Zadatak biznisa je spasiti svijet - 2.dio

Elizabeth Debold

Intraorganizacijska promjena: transformacija svijesti i kulture Malo poslije ponoći lice Michaela Renniea bilo je obasjano plavičastim odsjajem s monitora njegovog prijenosnog računala. Rennie i ja razgovaramo već satima. Naslonjen na rub radnog stola jednog od njegovih partnera iz McKinseya (jer je njegov ured, kat do vrha, zatrpan raznim stvarima pošto je tek doselio iz Australije u New Y

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna