qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Svrha ili misija

Članak: Oživjeti misiju: inspiracija s Dalekog istoka, Karen Ayas, Philip Mirvis

download PDF

Oživjeti misiju: inspiracija s Dalekog istoka

Karen Ayas, Philip Mirvis Karen Ayas, izvanredna profesorica strateškog menadžmenta na Erasmus University, Rotterdam School of Management i Babson College, bivša glavna urednica stručnog časopisa Reflections.

Philip Mirvis, doktor znanosti na području organizacijske psihologije, istraživač i poslovni savjetnik za procese opsežnih promjena velikih sustava. Izvanredni profesor na University of Michigan’s Graduate School of Business, London Business School te na Jiao Tong University u Shanghaiu. Autor je i koautor osam knjiga od kojih je najpoznatija Beyond Good Company.


Što biste učinili kada bi vašu organizaciju poželjeli prožeti osjećajem duboke svrhovitosti, kako bi unaprijedili performanse i učinili nešto važno za svijet, nešto drugačije od svega poznatog? Kakvo bi razvojno iskustvo osmislili da to postignete, kada biste raspolagali adekvatnim resursima? U nastavku teksta saznat ćete na koji je način kompanija Unilever Bestfoods Asia, potpomognuta savjetima Karen Ayas i Philipa Mirvisa, autora ovog članka, pristupila izazovu. Prepoznavši poveznicu između osobnog iskustva (podijeljenog s drugim članovima tima) i korjenitih organizacijskih promjena, usmjerili su se na stvaranje "zajednice lidera" (eng. community of leaders) organiziravši studijsko putovanje u Indiju prepuno dubokih spoznaja. Iako specifičan, Unileverov eksperiment promijenio je živote sudionika iznjedrivši neke važna načela stvaranja svrhovite i posvećene organizacije koja se mogu i trebaju primijeniti na svaku tvrtku. – Paul M. Cohen, voditelj projekta

Općenito je poznato da vizija, misija i vrijednosti osiguravaju dionicima organizacije svrhovitost i vodstvo. Teoretičari znanosti menadžmenta i mnogi praktičari slažu se kako razumijevanje i predanost aspiracijama organizacije potiču u ljudima snažne osjećaje osobne svrhovitosti, povratno generirajući toliko potrebnu energičnost i poletnost za dugoročnu učinkovitost. Pa ipak, u mnogim slučajeva važne izjave ostaju tek mrtvo slovo na papiru, ispisano na plakatima i obješeno na uredskim zidovima, bez ikakvog istinskog značenja ikome u firmi. Zbog toga što ih drže tek ispraznom retorikom, često se dešava da djelatnici – bilo individualno ili kolektivno – misiju ili bilo koju drugu zajedničku težnju ne žive u stvarnosti.  

Nastojeći u Aziji izgraditi održiv i profitabilan biznis u industriji hrane i pića, kompanija Unilever Bestfoods (UBF) primijenila je novi pristup stvaranju autentične misije prožete osobnim vrijednostima. Proces je započeo bliskim povezivanjem direktora 17 neovisnih poslovnih jedinica UBFA u Azijsko-Pacifičkoj regiji, te uključivanjem nižih upravljačkih razina country managera, supply chain managera i drugih menadžera niže razine u strateško i taktičko odlučivanje grupacije. U pozadini ovih nastojanja skrivala se želja da se cjelokupno upravljačko tijelo osposobi "razmišljati i osjećati kao jedno biće", to jest, djelovati poput istinske "zajednice lidera".

Tex Gunning, predsjednik Unilever Bestfoods Asia (UBFA) o tome je rekao:

Zajednica i zajedništvo posebno su važni. Zajedništvo nam je neophodno u stvaranju sigurnog okruženja kada ljudi slobodno i nesputano dijele svoja razmišljanja, uvide, snove i osjećaje. Ako ih lideri u tome ne podrže, ako oni sami poriču svoje strahove, sumnje i tjeskobu, do željene konvergencije nikada neće doći; nikada se nećemo osjećati kao dio moćnog i nezaustavljivog tima, usmjerenog prema velikom cilju i spremanog za velika postignuća. A takvo stanje duha unutar neke grupe zahtijeva puno više od individualnog zalaganja i kreativnosti; traži da se lideri i menadžeri svjesno posvete kultiviranju kolektivne inteligencije.
 
U sljedećoj fazi zajednica lidera je upućena na niz putovanja i to na razne lokalitete kako bi se bolje informirali o tržištu i aktualnom pulsiranju regije, kako bi proširili svoje poimanje lokalne kulture i običaja te općenito propitali efektivnost vlastitog upravljačkog tijela. Predvođeni Gunningom, po šumama i planinama, u džungli i pustinji organizirali su više retreata u svrhu pokretanja, planiranja i raspirivanja promjena. Oslanjajući se na praksu sustavnog razmišljanja i sustavnih intervencija, izgradnje zajednice, timskog rada i osobnog razvoja, navedena "studijska putovanja" ciljaju na širenje vidika, otvaranje uma i srca te stimuliranje novih spoznaja.
Možete li zamisliti 250 lidera jedne tvrtke, od članova uprave do lokalnih brend menadžera, kako provode dane u zajedništvu, u miru ašrama (eng. ashram, duhovno utočište, nastamba ili grupa nastambi, središnje mjesto raznih kulturnih i duhovnih aktivnosti Indije poput Yoge, duhovnih predavanja, izučavanja drevnih spisa, izučavanja muzike i slično, op. ur.), u posjetima malim tvrtkama i dobrotvornim udrugama Indije? Brinući se o bespomoćnima, pomažući koliko mogu, čudeći se kako "Swami", mudri učitelji i nesebični odgajatelji, toliko puno postižu s tako malo resursa. Možete li zamisliti kako u napuštenom pustinjskom kampu, nakon svega što su prošli, tri dana promišljaju o smislu proživljenog iskustva i otvoreno razgovaraju o tome kako su ga oni, kao pojedinci razumjeli, te o tome kako bi autentična misija trebala izgledati: čemu bi zapravo posebna, izvrsna organizacija trebala težiti.

Iako je studijsko putovanje nesumnjivo produbilo njihovo razumijevanje posjećenih područja, proživljeno iskustvo mnogo im je više značilo od pukog istraživanja tržišta ili društvene odgovornosti manifestirane služenjem zajednici. Gunning je naime očekivao da će spoznaje o životnim navikama i zatečenim uvjetima potaknuti lidere promišljati o smislu i implikacijama proživljenih iskustava na njihovu osobnu praksu vodstva i poslovanja.

Prosvjetiteljsko i dirljivo iskustvo druženja s ljudima koji su posvetili živote služenju drugima potaknulo je želju u liderima Unilevera: stvoriti biznis koji će služiti "višoj svrsi" – zalažući se za dobrobit prosječnog Azijata, dopirati do "najsiromašnijih među siromašnima". Kao što ćemo to vidjeti u nastavku teksta, iskustvo uranjanja u zajednicu pripomoglo je osvještavanju latentnih aspiracija i vrijednosti UBFA, što je potom dovelo do stvaranja nove, drukčije i po svemu autentične misije kompanije podarivši mnogim sudionicima osobno relevantno poimanje korporativne svrhe.

Iako će se nekim organizacijama opisane metode zasigurno učiniti izvan granica dostižnog, vjerujemo kako komponente ovog studijskog putovanja (naslovljenog Na putu u izvrsnost) svakome mogu poslužiti kao smjernice stvaranja novih liderskih kapaciteta i drugačijeg, boljeg svijeta.

U tekstu se ukratko opisuje studijsko putovanje lidera tvrtke UBFA (Unilever Bestfoods Asia) i spoznaje do kojih su njihovi lideri došli posjećujući razne ljude i društvene zajednice. Osim toga i ne manje važno, u tekstu proučavamo utjecaj tih iskustava na razvoj zajednice lidera UBFA. "Put u izvrsnost" tvrtke započeo je okupljanjem lidera u Kini, u gradu Guilinu 2003. godine. Drugo putovanje u Indiju 2004. godine osiguralo je posve novi smisao i smjernice nastojanju da se biznis transformira.


Indijsko iskustvo

Lideri UBFA iz 15 zemalja Azijsko-Pacifičke regije okupili su se 2004. godine u Indiji kako bi se zajednički, vlakovima, autobusima ili automobilima, uputili do lokalnih zajednica koje su namjeravali posjetiti. Među njihovim odredištima našli su se Missionaries of Charity Majke Terezije, samostan Dalaj Lame, Golden Temple Sikha, sjedište Brahma Kumaris World Spiritual University u Mount Abuu, Baha'i Temple, Lotus Temple, tkalačke komune, Self-Employed Women's Association (SEWA) i više ašrama.

Sudjelovali su u nizu individualnih i kolektivnih aktivnosti, uz dovoljno slobodnog vremena za reflektiranje u samoći i grupni dijalog, u čudesnoj prirodi ili na lokacijama posebnog povijesnog, kulturalnog ili duhovnog značaja. Planiranim aktivnostima, a bilo je i fizičkih, namjeravalo se potaknuti racionalne i emocionalne reakcije sudionika. Dodatna "duševna hrana" dolazila je u vidu dnevnog prakticiranja joge, tai-chija i meditacije.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna