qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.37: NOVA ZNANOST LIDERSTVA

Članak: Liderstvo i nove znanosti, Margaret Wheatley

download PDF

Liderstvo i nove znanosti

Margaret Wheatley Margaret Wheatley, predsjednica je Instituta Berkana, dugogodišnja profesorica, poslovna savjetnica, publicistkinja i govornica o radikalno novoj praksi organiziranja i vođenja u kaotičnim vremenima. Njezina knjiga Leadership and the New Science proglašena je 2002. „Knjigom godine“ na području liderstva, menadžmenta i organizacijskog razvoja.


CIJELI TEKST


Svijet u kojem danas živimo kaotičan je, prepun izazova te istovremeno bogat prilikama i potencijalima za razvoj. Mogli bismo kazati kako se pred našim očima rađa sasvim nova stvarnost. Stoga nam u ovom trenutku trebaju nove ideje, novi svjetonazori i novi odnosi kako bismo se kvalitetno suočili s brojnim izazovima. Nova znanost - u vidu novih otkrića u biologiji, teoriji kaosa i kvantnoj fizici - mijenja naše razumijevanje o tome kako funkcionira realnost pružajući nam toliko potrebne smjernice. Nova otkrića opisuju i ocrtavaju novu stvarnost u kojoj se na kaos gleda kao na poželjni normalni prirodni fenomen koji se javlja u međuprostorima različitih razina reda i poretka. Pokazuju nam zamršene mreže suradnje koje nas međusobno spajaju. Uvjeravaju nas da život kontinuirano nastoji stvarati uređenost, red i poredak koristeći se kaosom kao osnovnim sredstvom za postizanje tog cilja.  
 
U knjizi Leadership and the New Science Margaret Wheatley, poslovna savjetnica, publicistkinja i profesorica liderstva, menadžmenta i organizacijskog razvoja, pojašnjava procese kojima nova znanost radikalno utječe na naš svjetonazor i podučava nas kvalitetnijoj suradnji i boljem životu u ovim kaotičnim vremenima. Knjiga Leadership and the New Science pokazat će vam kako se s većem sigurnošću i jasnoćom upustiti u izgradnju i stvaranje organizacija i zajednica novih formi i obilježja koje - htjeli mi to ili ne htjeli - neumitno nastaju.
 
Wheatley se koristi novim otkrićima na području biologije i kemije, te posebice na području kvantne fizike, kako bi dočarala novu perspektivu gledanja na poslovno liderstvo i menadžment. Njezini originalni uvidi o suštinskoj prirodi ljudskih interakcija ukazuju nam na to kako graditi nove organizacije i bolje društvo širom planeta.
 
U ovom tekstu naučit ćete:
- o procvatu nelinearnih mreža i samoorganiziranih sustava u suvremenom svijetu,
- o važnosti odnosa i veza - čak i na subatomskoj razini,
- o životu kao ogromnoj međupovezanoj mreži koja zahtijeva kontinuiranu suradnju i sudjelovanje,
- o tome kako je kaos neophodan za promjene, a promjene su neophodne za transformaciju.
 
 
Uvod: Potraga za jednostavnijim i prirodnijim načinom vođenja organizacija
 
Nakon objave znanstvenog rada u kojem je pokazao na koji se način određene čestice – nakon suočavanja s promjenom - reorganiziraju kako bi se „podigle“ u stanje višeg reda, Ilyja Prigogin 1977. godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju. Taj događaj značajan je prvenstveno radi toga što se u ranijem mehanicističkom modelu na promjene i poremećaje u sustavu gledalo kao na vjerodostojne signale nevolja koje ubrzavaju propast - neizbježnu sudbinu svakog sustava. Međutim, Prigoginovi uvidi osvijestili su mogućnost postojanja sasvim nove i drugačije budućnosti koja obećava drugačije situacije i rješenja. Prigogin je svojim radovima dokazao kako svaki otvoreni sustav ima u sebi kapacitete da reorganizacijom učinkovito odgovori na kaos, promjene i nered te da se uzdigne na višu razinu funkcioniranja nakon suočavanja s poremećajima.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna