qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: Iskustva

Uvodnik: Iskustva, Miljenko Cimeša

download PDF

Uvodnik: Iskustva

Miljenko Cimeša Miljenko Cimeša, predsjednik SoL Hrvatska i SoL konzultant. U fokusu pozornosti su mu pitanja vođenja dubokih organizacijskih i društvenih promjena. U svom radu nastoji povezati metode strateškog upravljanja sa novim kompetencijama kao što su sistemsko razmišljanje, produktivna komunikacija i kreiranje vizije.


U tematskom bloku Iskustva upoznati ćemo se sa 'likom i djelom' nekih od najuvaženijih lidera suvremenog svijeta. Max De Pree dobitnik je Nagrade za životno djelo, a kompanija Herman Miller (koju je vodio 20-tak godina) smatra se jednom od najinovativnijih i najcjenjenijih tvrtki u Americi. Herb Kelleher je svojevremeno proglašen najboljim direktorom u Americi, a kompanija Southwestern Airlines je, četiri godine uzastopno, nagrađivana 'trostrukom krunom' za točnost prema redu letenja, rukovanje prtljagom i zadovoljstvo kupaca. Georg Zimmer, predstavlja utjelotvorenje modela 'socijalnog poduzetništva', a kompanija Men's Warehouse je najveći kupac i distributer muških odijela u Sjevernoj Americi. Christiano V. Schena je postao čuven po poticanju suradnje kako unutar orgnizacije, tako i organizacije sa lokalnom zajednicom.

Zajednička obilježja lidera čija iskustva prezentiramo u ovom broju su:
- postojanje promišljene osobne filozofije i djelovanje u skladu s njom (ostvarivanje konzistentnosti riječi i djela). Rezultati koje su postigli potvrđuju ispravnost postavke Frances Hasselbein (v. tekst u prvom broju) "da je u konačnici kvaliteta i karakter vođe ono što određuje uspješnost i rezultate"
- fokus na ljude. Na taj način oni potvrđuju razmišljanje F. Hasselbein da nam trebaju "vođe koje vjeruju i primjerom pokazuju kako su ljudi najveće bogatstvo neke organizacije".

U tekstu "Nasljeđe lidera: Razgovor s Maxom De Preeom" navodi se kako je jedna od najvažnijih odgovornosti lidera "ostavljanje nasljeđa" stvaranje vrste organizacije dijelom koje bi svako želio postati, organizacije koja je sposobna trajno ostvarivati izuzetne rezultate (mjerene ne samo financijskim, nego i socijalnim parametrima). Da bi lider ispunio tu svoju odgovornost, prema De Preeu, potrebno je da krene na 'putovanje u nutrinu', da 'otvori um i srce', te preispita svoja najdublja uvjerenja...

Tekst Herba Kellera "Kultura predanosti poslu" predstavlja autobiografsku refleksiju lidera o vlastitom nasljeđu. Njegova ključna poruka je vrlo jednostavna: da bi lider stvorio izuzetnu organizaciju on mora biti autentičan. Autentičan je onaj lider koji poznaje sebe - koji ima jasno definiranu osobnu filozofiju, te koji živi i djeluje u skladu s njom. Ključni element poslovne filozofije Herba Kellera predstavlja uvjerenje kako "ništa nije važnije od vaših ljudi". Konzistentnost riječi i djela, osobni integritet ovog lidera vidljiv je iz opisa njegovih aktivnosti (pr. zamrzavanje osobne plaće i bonusa na pet godina /što je sjajan primjer 'osobne suzdržanosti' o kojoj govori De Pree, politika sigurnosti zaposlenja, program zamjene radnih mjesta, pravičan sustav nagrađivanja...).

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci