qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: Iskustva

Članak: Nasljeđe lidera: Razgovor sa Maxom De Preeom, Frances Hesselbein

download PDF

Nasljeđe lidera: Razgovor sa Maxom De Preeom

Frances Hesselbein Max De Pree počasni Predsjednik uprave Herman Miller, Inc., vodeće kompanije u sektoru proizvodnje namještaja i pokućstva. De Pree je osoba koja je u praksu menadžmenta uvela koncepte kao što su: podjela dobiti, radni timovi, participativni menadžment. Član je Fortunove «Kuće slavnih biznismena». Autor je knjiga Leadership Is an Art, Leadership Jazz koje su obje best–selleri.


U tekstu koji slijedi prenosimo razgovor gospodina De Preea s Predsjednicom Instituta Peter Drucker Frances Hesselbein o ulogama i odgovornosti lidera.

FH: Max, vrlo ste rječito govorili o obvezama lidera i o potrebi da lideri ostave nasljeđe svojim suradnicima, klijentima i zajednici. Malo je onih koji razumiju važnost takve filozofije. Što mislite pod time da je potrebno ostaviti nasljeđe, i zašto je to važno?

MD: Potrebno je prije svega definirati razliku između strategijskog planiranja i pojma nasljeđa. Strategijsko planiranje - razumijevanje vrijednosti koju pružate klijentima, svoje konkurentske prednosti - nužno je potrebno, no nedostatno za cjelokupni zadatak vođenja. Ostavljanje nasljeđa - oblikovanje i stvaranje one vrste organizacija ili zajednice dijelom koje želite postati - je nešto posve drugačije. I podjednako važno.

U Herman Milleru , na primjer, ostavljanje nasljeđa značilo je prije svega da postoji neko zajedničko dobro s kojim smo svi povezani i na koje imamo pravo. Nadalje, ljude nismo dijelili u kategorije na osnovu njihovog učinka ili prirodne darovitosti. Umjesto toga stvarali smo zajednicu pojedinaca koji su postali onoliko dobri koliko su to mogli biti zato jer smo znali razlučiti za što su nadareni i sukladno tome dodijeliti im zadatke. To je način na koji smo htjeli postići izuzetne rezultate. Naša nastojanja nisu bila usmjerena samo na rezultate mjerljive u okvirima tradicionalnih knjigovodstvenih vrijednosti. Te su vrijednosti važne, ali nisu dostatne ako razmišljate o cjelokupnoj zajednici. Posebnu pozornost moramo obratiti i na radno mjesto na kojem radimo, na odnose s osobama koje nas okružuju na radnom mjestu, kakav učinak taj posao ima na naše obitelji, kao i tome kakav učinak obitelj ima na posao koji obavljamo.

S jedne strane, kao lider, uvijek tražite određenu razinu jednostavnosti, a s druge pak strane svjesni ste da je radno mjesto vrlo složeno okružje i da postoje određena postignuća koja biste htjeli ostvariti. Mi lideri ne obavljamo dovoljno dobro svoj posao… nismo uspješni u pojašnjavanju činjenice da se kvaliteta zajednice ne sagledava u okvirima onoga i onih koji su u toj zajednici najbolji; ona se mjeri s obzirom na to koliko su uspješni oni najranjiviji.

Komentar

Komentar

Roland Cinkopan

Čovjek je kao društveno biće oduvijek živio u nekoj vrsti zajednice, no ideje o tome kako bi ta zajednica trebala funkcionirati i biti uređena mijenjaju se i mijenjat će se i dalje. Ipak, poput univerzalnih prirodnih zakona, postoje neke bezvremene vrijednosti na kojima bi zajednica uvijek trebala počivati. Te bezvremene vrijednosti gosp. Max De Pree savršeno je utkao u svoj stil vođ

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna