qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.30: KONFLIKTIA

Članak: Intervju: Tomislav Kuljiš, Davorka Tolić

download PDF

Intervju: Tomislav Kuljiš

Davorka Tolić Tomislav Kuljiš, terapeut integrativne tjelesno-orijentirane psihoterapije i autor RIRR programa Roditeljstvo i rani razvoj te programa Osobni razvoj. Osnivač je centra Prirodno roditeljstvo i centra Integral personal development.

Davorka Tolić, SDI Master trener za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Češku i Slovačku. Trener konzultant, Gentis d.o.o. Bavi se edukacijom odraslih u području vještina s naglaskom na vještine komuniciranja i upravljanja konfliktima.


Utjecaji iskustava s roditeljima i skrbnicima u periodu ranog djetinjstva na cjeloživotno funkcioniranje i zdravlja buduće odrasle osobe jedna je od novijih paradigmi koja snagom činjenica počinje mijenjati mnoge sfere društva, pogotovo u roditeljstvu i psihoterapiji. Tomislav Kuljiš, ugledni terapeut integrativne tjelesno-orijentirane psihoterapije i autor programa RIRR – „Roditeljstvo i rani razvoj“ te programa „Osobni razvoj“ rasvjetljujuće i duboke uvide o formiranju osobnosti počeo je dobivati kroz šestogodišnju edukaciju za terapeuta integrativne psihoterapije. Fasciniran spoznajama da se gotovo sve što terapeuti rade s odraslim osobama - pa tako i s liderima i menadžerima s kojima se qLife posebno bavi - u osnovi svodi na „popravljanje“ propusta i pogrešaka roditelja (skrbnika), potpuno se posvetio toj intrigantnoj temi.

Posebno ga je osvijestila trogodišnja edukacija i trening za terapeuta u „Center for intentional living“ u New Yorku, koja je iz njega i njegovih kolega izvlačila najdublja iskustva iz najranijeg perioda koja određuju svakog čovijeka, upravljaju njegovim ponašanjem, mijenjaju njegovu percepciju, a da obično nemamo svijest o tome. Slične spoznaje i uvide dobivao je i na raznim drugim edukacijama po Europi, što je sve više učvršćivalo njegovu namjeru da se tome profesionalno posveti.

Nezadovoljan onim o čemu jedan dio dječje pedagogije i psihologije govori, a pogotovo zastarjeli rigidno bihevioralni pravac, te razočaran onime koliko je tu neprepoznavanja stvarnih potreba djeteta, nerazumijevanja njegova doživljaja svijeta i roditelja, u Zagrebu je osnovao „Centar Prirodno roditeljstvo“ koji je posljednjih godina postao utjecajna institucija za područje ranog emocijonalno-psihološkog razvoja, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Na brojnim predavanjima, seminarima i radionicama Kuljiš naglašava kako je razumijevanje preduvjeta cjelovitog roditeljstva i cjelovitog ranog razvoja tijekom prvih godina djeteta nešto najvažnije i najdragocjenije što roditelj može dati svome potomku za cijeli život. Pa ipak, tvrdi kako je problem u svezi s time taj što ulazak u razumijevanje ranog razvoja kod roditelja neminovno otvara zahtjevne teme: tko sam ja kao osoba, koja su moja iskustva u najranijem periodu žvota, na kojem sam stupnju emocionalne, socijalne i psihološke zrelosti. Riječju, razumijevanje ranog razvoja traži od svakog čovjeka da pogleda u sebe što mnogi još uvijek nisu spremni učiniti. Upravo zbog toga navedene spoznaje u društvo ulaze puno sporije nego što bi trebale.

Drugo područje njegova djelovanja je „Osobni razvoj“, odnosno aktivan rad na dovršavanju emocionalnog, psihološkog i socijalnog sazrijevanja kroz duboku psihoterapiju koja transformira čovjekovu srž, njegov unutarnji emocionalni svijet i nesvjesne obrasce funkcioniranja, kako bi se u konačnici promijenila fiziologija i uravnotežio autonomni živčani sustav radi unaprjeđenja općeg zdravlja. S obzirom na to da vjeruje kako konkretne pozitivne rezultate na navedenom području mogu osigurati isključivo tjelesno orijentirani terapeutski pravci koji utječu na dublje dijelove mozga – nositelje nesvjesnog unutarnjeg emocionalnog svijeta i upravljače ljudskom fiziologijom – Tomislav Kuljiš je osnovao i Centar „Integral personal development“.

Zbog svega navedenog sasvim je jasno da je qLife apsolutno i direktno povezan s radom Tomislava Kuljiša – u mnogo većoj mjeri nego, primjerice, s radovima mikro ili makro ekonomista. Liderstvo i menadžment, naime, više je „umijeće“ nego „znanost“; mnogo više ovisi o nesvjesnim obrascima funkcioniranja i unutarnjim svjetovima dotičnih ljudi negoli o njihovu intelektualnom znanju i racionalnim procesima. Shodno tome, velika nam je čast i iznimno zadovoljstvo ugostiti ga u qLife intervjuu.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna