qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.30: KONFLIKTIA

Članak: Alkemija konflikta, David Pauker

download PDF

Alkemija konflikta

David Pauker David B. Pauker, diplomirani psiholog, odvjetnik, pregovarač i medijator golema iskustva. Autor je niza stručnih knjiga i tekstova o konfliktima: u organizaciji te općenito u društvu. Izvršni je direktor neprofitne udruge Coalition to Advance Prescription Drug Education.


Na sastanku uprave ugledne producentske kuće, u strahu od probijanja budžeta i kašnjenja u realizaciji projekta, petero članova izjasnilo se za otpuštanje nekooperativnog režisera. Ja sam bio šesta osoba za stolom, izravno odgovorna za realizaciju projekta u okvirima planiranog vremena i budžeta. Pa ipak, oštro sam se usprotivio otkazu glasujući za ostanak režisera unatoč realnoj opasnosti milijunskih penala u slučaju kašnjenja ili loše kvalitete filma.

Iskustvo mi je govorilo kako se uz primjereno upravljanje konfliktom naizgled problematična situacija može pretvoriti u katalizator novih inventivnih rješenja, što bi u konačnici moglo doprinijeti boljoj suradnji tima. Znao sam koliko su konflikti problematični te da dodatno kompliciraju klasičnu dramu oko nedostatska novca i vremena s jedne strane te potrebe za kreativnošću s druge strane. Upravo zbog toga - i zbog još nekih inovativnih ideja koje sam imao na umu - upravi sam pojasnio vlastito stajalište koje je podrazumijevalo zadržavanje angažiranog režisera i nastavak suradnje do konačne realizacije projekta. Shodno tome, nije došlo do otkaza. No, tu nije kraj priči o konfliktima na ovom filmu.

S obzirom na to da se drama s režiserom nastavila, cijeli slučaj pretvorio se u ogledni primjer lekcije o bitnoj razlici između pukog „upravljanja konfliktom“ i pronalaženja istinskog rješenja. Naime, prilikom „upravljanja konfliktom“ najbitnije je fokusirati se na kontrolu napetosti prouzročenih sukobom. S druge strane, istinsko rješavanje konflikta potiče otvorenost uma i dobru volju sudionika čime se otvaraju nove mogućnosti, a one se, vjerujte, bez iznimke kriju ispod površine svakog sukoba: u vidu novih informacija, kreativnih rješenja i klica novih prilika. Jer, frikcija prouzročena konfliktom vrlo često katalizira napredak, na isti način na koji trenje gudala po žicama violine proizvodi muziku ili kao što trenje izazvano kočenjem proizvodi struju za pokretanje hibridnih automobila.
                    
Rezultate ovog i drugih iskustava sistematizirao sam u posebnu paradigmu rješavanja konflikta i „žetve“ skrivenih vrijednosti koje se u njemu kriju. Riječ je o sustavu provjerenom u praksi, koji doista funkcionira, bez obzira na to je li facilitator neutralna treća osoba ili sudionik u konfliktu te radi li se o konfliktu u sferi biznisa, politike, društvenih i osobnih odnosa ili nekom trećem području. Riječ je o pristupu koji se lako nauči, iako se za dobre rezultate - kao i za fizičku kondiciju tijela - svakodnevno treba vježbati. Riječ je o metodi koja olakšava stvaranje zdravijih odnosa i ugodnijeg okruženja, obilježenog sukobima slabijeg intenziteta, kako bi se osmislila realna i provediva rješenja. Time aktivno rješavanje konflikta - poput disanja - postaje prirodni dio života na dobrobit svih sudionika.


Sedam istina o konfliktu

Sedam je važnih istina o kojima moramo voditi računa prilikom razmatranja konflikta:

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna