qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.30: KONFLIKTIA

Članak: SDI: učinkoviti odnosi i upravljanje sukobom, Davorka Tolić

download PDF

SDI: učinkoviti odnosi i upravljanje sukobom

Davorka Tolić Davorka Tolić, SDI Master trener za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Češku i Slovačku. Trener konzultant, Gentis d.o.o. Bavi se edukacijom odraslih u području vještina s naglaskom na vještine komuniciranja i upravljanja konfliktima.


Prema istraživanjima provedenima u različitim kompanijama Europe i Amerike djelatnici u prosjeku troše 2,8 sati tjedno na neprofitne konflikte. Shodno tome, ispada da je izgubljena produktivnost jednaka iznosu od 359 milijardi dolara godišnje plaćenih radnih sati utrošenih na konfliktne situacije pa se onda nameće pitanje: Koja si tvrtka može priuštiti da tolika sredstava jednostavno baci u vjetar? Pored toga, oko 25 posto sudionika u konfliktima posljedično ima zdravstvene tegobe, te odlazi na bolovanje ili postaje još manje produktivna na radnome mjestu.

Nažalost, nitko ne može izbjeći učincima međuljudskih konflikata i posljedičnom stresu. Istraživanja pokazuju da 85% svih zaposlenih doživi konflikt na radnome mjestu (neki ne osjećaju, a neki ne žele priznati da su u konfliktu), dok 78% menadžera priznaje da pati od stresa na radnome mjestu. S druge strane, dokazano je kako menadžeri u prosjeku 30% vremena potroše na različite konfliktne situacije unutar odjela. Ako je stara poslovica „vrijeme je novac“ doista istinita, onda većina menadžera značajne sume novca troši na nepotrebne stvari.

Iako nitko ne voli izgubiti dobrog djelatnika ili suradnika, znamo da su neriješeni konflikti ili loš odnos s nadređenima glavni razlozi zbog kojih zaposlenici napuštaju organizaciju. Drugim riječima, djelatnici često odluče napustiti posao zbog odnosa sa šefom. Uzmemo li u obzir troškove zapošljavanja, obučavanja i treniranja, ukupni trošak pronalaska prikladne zamjene lako može doseći 150% vrijednosti godišnje plaće djelatnika koji odlazi iz tvrtke. Trošak pronalaženja i regrutiranja osobe na menadžersku poziciju može biti i mnogo veći.

Tragično je i to što se navedeni izazovi radnog mjesta često preslikavaju i u privatne odnose. Loše upravljani konflikti neminovno utječu i na naše odnose s prijateljima, članovima obitelji, suradnicima i susjedima.

Većina ljudi povezat će ove činjenice s vlastitim iskustvima. Svi znamo da osjećaj nakon konflikta kojim nismo uspješno upravljali nije dobar. No, što je s financijskim troškovima konflikata u poslovnom okruženju na mikro razini? Možemo li izračunati takve troškove za jedan odjel ili manju tvrtku? Možemo li proaktivno i sustavno upravljati konfliktima na radnome mjestu? Odgovor je potvrdan: možemo! Trošak konflikta unutar tima ili organizacije može se mjeriti, a rezultati su zapanjujući.

Bez sumnje, konflikt je veliki trošak na osobnom i organizacijskom nivou. Loše upravljani konflikti kradu nam vrijeme, novac, zdravlje i zadovoljstvo. Međutim, moguće je naučiti kako imati „lijepe konflikte“, koji će nas dosljedno odvesti do veće produktivnosti i boljih odnosa, ostavljajući pritom sve sudionike s dobrim osjećajem o sebi.


Kako izračunati trošak jednog konflikta u organizaciji?

Obrazac naveden u nastavku teksta pomaže izračunati troškove konflikta na radnome mjestu ukazujući koliko skup može biti samo jedan sukob. Obrazac se popunjava informacijama kojima trenutačno raspolažete. Ako nemate sve informacije, nemojte brinuti; dopunite ih proizvoljno logičnim vrijednostima.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna