qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: Inovacije

Članak: Novi alkemičari, Charles Handy

download PDF

Novi alkemičari

Charles Handy Profesor Charles Handy pionir je edukacije menadžera na prostoru Velike Britanija. Nakon karijere u Shell-u, dugi je niz godina predavao na London Business School. Njegov doprinos znanosti menadžmenta lijepo opisuju riječi Worrena Bennisa, vjerojatno najutjecajnijeg autora za vođenje: "...ako je Drucker zaslužan za stvaranje znanosti menadžmenta, a Tom Peters za njezinu popularizaciju... tada je Handy zaslužan za pridodavanje filozofske profinjenosti i rječitosti koja je nedostajala na tom području..." Autor je brojnih knjiga : Understanding Organizations, The Age of Unreason, Gods of Management, Waiting for the Mountain to Move, The Empty Raincoat, Beyond Certainty, The Hungry Spirit.


U tekstu kojeg prenosimo Charles Handy govori o svojoj novoj knjizi "The New Alchemist." Knjiga proučava odabrane metaforičke "alkemičare", poduzetnike u različitim gospodarskim sektorima, koji su uspjeli stvoriti "nešto iz ničeg" i odgovara na pitanja: Što pokreće i motivira takve ljude? Koja je njihova uloga u poslovnom svijetu? Na koji način ih zajednica može podržati?

U knjizi " The New Alchemist" istražuje kreativni poduzetnički proces kroz iskustva i dostignuća 29-orice izabranih poduzetnika u Londonu. Neki su od njih poznati u poslovnim krugovima, a drugi nisu. (Bob Ayling, Richard Brenson, Terence Conran...). Knjiga ohrabruje čitatelje da sami postanu alkemičari i "otkriju korijene budućnosti."Po kojim ste kriterijima odabrali "poduzetnike alkemičare" i zašto baš London?

Handy: Svrha je ove knjige potaknuti inovativnost u ljudima. Željeli smo napisati knjigu koja će obuhvatiti različite ljude iz različitih djelatnosti, ljude sa kojima se svi možemo poistovjetiti… a ne samo popularne heroje. Nadalje, namjera nam je bila proučiti poduzetnike iz cijelog svijeta. No, kroz proces istraživanja shvatili smo da se kreativni ljudi nastoje spojiti sa drugim kreativcima, te da su zbog toga "klasteri alkemičara" fenomen urbanih sredina. Odlučili smo se baš za London jer je to grad u kojem živimo i koji zasigurno predstavlja "urbanu sredinu." Željeli smo pisati o dvadeset petorici "alkemičara", ali smo se na kraju ipak odlučili na povećanje tog broja, tako da knjiga govori o 29-orici poduzetnika, iako smo i taj broj mogli u mnogome premašiti.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna