qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.18: ORGANIZACIJSKI RAZVOJ

Članak: Sedam transformacija liderstva, David Rooke, William R. Torbert

Sedam transformacija liderstva

David Rooke, William R. Torbert David Rooke, suosnivač i direktor savjetničke tvrtke Harthill Consulting, specijalizirane za implementaciju Leadership Development Framework u OD intervencijama. Tvrtka je posebno poznata po uspješnom vođenju procesa opsežnih organizacijskih transformacija u Shellu, Hawlett Packardu, Volvu, Microsoftu i Daneneu.

William R. Torbert, doktor znanosti, direktor Organizational Transformation Doctoral Programe na Sveučilištu Boston, poslovni savjetnik koji godinama surađuje s brojnim kompanijama s liste Fortune 500 i publicist, koautor teksta Seven Transformations of Leadership koji je uvršten na popis "10 najboljih članaka" izdavača Harvard Business School Publishing. Osnivač je i predsjednik Action Inquiry Associates.


Svaka bi organizacija trebala znati da je razvoj lidera presudno važan za njezinu dugoročnu opstojnost. A liderske sposobnost grade se i razvijaju, one nisu "urođene" kako neki tvrde.

Prema mišljenju većine uglednih psihologa, lideri se jedan od druga ne razlikuju toliko po filozofiji liderstva, osobnosti ili stilu upravljanja, već prema specifičnoj logici djelovanja odnosno 'akcijskoj logici' (engl. action logics, logika, odnosno mentalni modeli na kojima lideri temelje svoje djelovanje, op. ur.) - prema tome na koji način interpretiraju okruženje i reagiraju u izazovnim situacijama kada se njihova moć ili sigurnost dovedu u pitanje. Nažalost, malo je lidera koji pokušavaju razumjeti svoju 'akcijsku logiku', a još manje njih svjesno istražuje mogućnosti kako da je promjene.

Međutim, time bi se trebali itekako pozabaviti budući da su naša, ali i istraživanja drugih autora, pokazala da osobni razvoj pomaže liderima u transformiranju vlastitih sposobnosti kao i sposobnosti tvrtke kojoj su na čelu. U suradnji s psihologinjom Susane Cook Greuter - tijekom 25 godina savjetovanja tvrtki poput Deutche Bank, Harvard Pilgrim Health Care, Hewllet-Packard, NSA, Trilium Asset Management, Aviva i Volvo - surađivali smo s tisućama  lidera koji su nastojali unaprijediti vlastite vještine liderstva. Stoga donosimo jednu dobru vijest: lideri koji se potrude razumijeti vlastitu 'akcijsku logiku' često uspijevaju značajno poboljšati svoje liderstvo.


Sedam 'akcijskih logika'

Istraživanje smo provodili pomoću alata Leadership Development Profile odnosno upitnika u kojem se od ispitanika traži da dovrši 36 rečenica koje počinju primjerice frazom: "Dobar lider je osoba koja...", a ponuđeni odgovori jako variraju:
- "(...) čvrsto drži 'uzde' u svojim rukama";
- "(...) razumije koliko su važne performanse podređenih";
- "(...) uspješno žonglira s raspoloživim energijama spremno preuzimajući odgovornost za svoje odluke".

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna