qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.25: KVALITETA

Članak: Suštinski problemi standarda, Antun Toni Rehak

Suštinski problemi standarda

Antun Toni Rehak Antun Toni Rehak, stručnjak je za sustave, savjetnik u organizacijama 'koje žele osigurati budućnost'. Predaje na The William Glasser Institute u Los Angelesu i The Edwards Deming Institute u Massachusettsu.


Uvod

U knjizi Textbook of Standards ugledni autor Edward de Bono koristi jednostavne slike kako bi pokazao na koji način standardi sprječavaju ljude kreativno odgovoriti na probleme.

Slika 1. pokazuje različite pristupe blokiranju kretanja iz točke A u točku B. Oko točke A, oko točke B ili oko obje točke može se iskopati jarak ili izgraditi zid. Osim toga, između tih dviju točaka može se iskopati jarak ili opet izgraditi zid. Sve u svemu, cilj je zaustaviti osobu - na ovaj ili onaj način - da iz točke A dođe u točku B.
    
Slika 1: Mogućnost kreativnog kretanja iz A u B


Druga slika prikazuje neočekivan, te vjerojatno najučinkovitiji način sprječavanja osobe da iz točke A dođe do točke B - nuđenjem privlačne i naizgled jednostavne mogućnosti da se točka B zamijeni točkom C!
            
Slika 2: Utjecaj standarda na kreativno kretanje iz A u B



Primjenjuju li se možda standardi baš na ovakav način, sprječavajući lidere i menadžere da se istinski posvete kvaliteti nudeći im u zamjenu za "krv, znoj i suze" gotove i skupe certifikate?             

Svrha standarda

U kontekstu standarda temeljno pitanje koji si postavljamo jest čemu oni služe. Koja je njihova prava svrha? Primjerice, prometni znaci pozitivno utječu na sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu. Jezik nam pomaže da se lakše i bolje razumijemo u međuljudskoj komunikaciji, a note da reproduciramo glazbu koju je netko drugi skladao.

Prema definiciji, standardi pomažu da se osigura kvaliteta, zaštiti okoliš, osigura sigurnost, ekonomičnost, pouzdanost, kompatibilnost, funkcionalna spojivost, djelotvornost, učinkovitost i druga bitna svojstva; standardi olakšavaju trgovinu i šire tehnologiju. Dakle, može se reći da je njihova primarna svrha usmjeravati radne aktivnosti i određivati utrošak količine rada i materijala, a da procesi pritom i dalje ostanu u normiranim granicama.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna