qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 26: TIMSKI RAD

Članak: Pet poremećaja u timskom radu, Patrick Lencioni

Pet poremećaja u timskom radu

Patrick Lencioni Patrick Lencioni, osnivač i predsjednik savjetničke tvrtke The Table Group, jedan od vodećih svjetskih autoriteta na području razvoja liderskih i menadžerskih timova. Njegova knjiga The Five Dysfunctions of a Team postala je bestseler New York Timesa.  


Smatrate li da konkurentska prednost bilo koje organizacije proizlazi iz umješnog upravljanja financijama? Iz odabira neke nove strategije ili korištenja neke specijalne tehnologije u procesu rada? Odgovor na ova pitanja negativan je. Timski rad, moćan, a tako rijedak fenomen, najviše pridonosi uspješnosti poslovanja tvrtke.

Jedan moj prijatelj, osnivač tvrtke koja je s godinama narasla u subjekt s godišnjim prihodima od milijardu dolara, odlično je opisao snagu timskog rada: "Onaj tko uspije postići da svi ljudi u organizaciji 'veslaju u istom smjeru' uspio je stvoriti najvažnije preduvjete za pobjedu nad konkurencijom … u bilo kojem biznisu, na bilo kojem tržištu, u bilo kojem trenutku".

Kada ovu mudru izreku prepričam liderima, spontano kimaju glavama u znak odobravanja zadržavajući pritom dozu zdvojnosti. Razumijem ih stoga što su istovremeno svjesni njezine istinitosti kao i činjenice koliko ju je teško ostvariti u svakodnevnom životu.

Timski rad, naime, vrlo je rijedak fenomen. Usprkos velikoj pozornosti koja mu se već niz godina posvećuje, usprkos brojnim istraživanjima, radovima i uvidima znanstvenika, profesora, konzultanata, coacheva i medija, u velikom broju organizacija ne uspijeva zaživjeti na pravi način. A to je zbog toga što su timovi sastavljeni od nesavršenih ljudskih bića inherentno disfunkcionalne prirode.

Pa ipak, ne govorim vam sve to da bih ukazao kako je disciplina timskog rada osuđena na propast. Daleko od toga. U stvari, želim vam poručiti suprotno: moguće je stvoriti snažan i učinkovit tim. Ponekad je to jednostavno, a ponekad nevjerojatno bolno.
 
Kao u mnogim drugim aspektima života, u kontekstu timskog rada sve se svodi na uspješno svladavanje pojedinih vještina koje je lako teoretski opisati, a teško implementirati u svakodnevnu praksu. Stoga su u timskom radu uspješne samo one grupe koje uspiju nadvladati duboko ukorijenjene slabosti i specifične tendencije ljudskog ponašanja koje negativno utječu na timski rad, i to tako što stvaraju poremećaje u međuljudskim odnosima.

Navedene negativne bihevioralne obrasce ne susrećemo samo u okvirima timskog rada već i šire. Mnoge sam sasvim slučajno otkrio baveći se godinama teorijom i praksom liderstva.

Prije nekoliko godina napisao sam prvu knjigu The Five Temptations of a CEO o bihevioralnim zamkama s kojima se lideri svakodnevno suočavaju. Potom sam u ulozi poslovnog savjetnika počeo primjećivati kako klijenti, nastojeći poboljšati izvedbu svojih timova, s uspjehom knjigu koriste u praksi.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna