qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.40: KLASICI VI

Članak: Mahatma Gandhi, Mick Yates

download PDF

Mahatma Gandhi

Mick Yates Mahatma Gandhi, indijski političar, „otac nacije“ koji se za neovisnost Indije izborio nenasilnom revolucijom, jedan od najvećih lidera dvadesetog i dvadesetprvog stoljeća


Mick Yates, poslovni savjetnik, publicist i profesor na Leeds Business School. Osnivač i urednik popularne mrežne stranice LeaderValues, www.leader-values.com, koja se bavi pitanjima etike i strategije u kontekstu liderstva i menadžmenta. 


Jedna od najvećih osoba dvadesetog stoljeća, a možda i cijelog tisućljeća, Mohandas Karamchand Gandhi rođen je u Indiji u državi Gujarat, 2. listopada 1869. godine, a ubijen je u atentatu 30. siječnja 1948. godine. Iako je on sam sebe smatrao neuspješnim liderom, javnost ga drži jednim od najvećih vođa dvadesetoga stoljeća. 

Pored snažne karizme, Gandhija je krasila naglašena promišljenost i analitičnost. Iako je u velikoj mjeri bio "proizvod svoga vremena", Gandhi je nadahnuće crpio iz drevnih spisa, ponajviše iz Bhagavad-Gite napisanoj prije nekoliko tisuća godina. Gandhi je bio političar, pisac, intelektualac te sjajan govornik. Unatoč tome što je zacijelo riječ o kompleksnoj osobnosti, za Gandhija se može kazati da je bio čovjek koji je vjerovao u jednostavnost. 

Odakle započeti analizu njegova liderskog stila, sposobnosti i rezultata? S obzirom na to da je Gandhi uvijek naglašavao kako su "djela njegovo najsnažnije oružje“, ako želimo razumjeti njegov stil vodstva prethodno moramo proučiti detalje njegova života. Početak tog istraživanja ujedno je i kraj - Gandhija je narod prozvao „Mahatma“ što u prijevodu znači „velika duša“, te „Bapu“ što u prijevodu znači „otac“ - ne samo u Indiji već u cijelome svijetu. 

Obiteljsko porijeklo

Gandhi je rođen u hinduističkoj obitelji minornog političkog utjecaja čija su se vjerovanja temeljila na jainizmu (etički sustav obilježen ahimsom: nenasiljem u mislima, riječima i djelima - op. ur.), te u kojoj se nije jelo meso. Gandhijev djed, a kasnije i otac, obnašali su dužnosti načelnika malog državnog okruga. Zanimljivo je napomenuti da riječ "gandhi" na jeziku gujarati znači "trgovac".

U brak je stupio kao trinaestogodišnjak, a otac mu je preminuo kad je napunio šesnaest. Očeva smrt veoma ga je potresla, ponajviše zbog toga što nije bio u mogućnosti provesti s njime njegove posljednje dane života jer se sa suprugom preselio na drugi kraj Indije. Iako neki analitičari tvrde da se upravo radi toga Gandhi kasnije zavjetovao na celibat, meni osobno teško je u to povjerovati jer je u celibat ušao čak 16 godina kasnije u kontekstu širih nastojanja da se usredotoči na vrijednosti koje je prihvatio i kojima se posvetio. Osim toga, važno je naglasiti da je Gandhi imao četiri sina. 

Za njega se može kazati da u mladosti nije bio baš primjeran učenik. Nakon završetka školovanja odlučio je studirati pravo u Londonu u kojem je boravio od 1888. do 1891. godine. Radi odlaska u London odbacio je drevnu tradiciju ostavivši mladu, nepismenu suprugu Kasturbai samu. Gandhijev boravak u Engleskoj mogao bi se tumačiti kao svojevrsno "izbjegavanje iskušenja i učenje novih ideja". Tako mu se, primjerice, veoma svidio Novi Zavjet dok Stari Zavjet nikako nije mogao prihvatiti. 

Nakon povratka u Indiju, po završetku kratke i neuspješne epizode u jednom odvjetničkom uredu, Gandhi 1893. godine seli u Južnoafričku Republiku kako bi savjetovao jednog uglednog člana indijske muslimanske zajednice. Godine 1901. iznova se vraća u Indiju kako bi opet živio sa suprugom, no taj pokušaj potrajao je nepunih godinu dana te se već 1902. g., na zahtjev indijske zajednice, ponovno vraća u JAR. 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna