qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.43: RAZVOJ LIDERA

Članak: Problemi u razvoju lidera, Ray Williams

Problemi u razvoju lidera

Ray Williams Ray Williams, osnivač i predsjednik Ray Williams Associates, kanadske kompanije za edukaciju lidera i menadžera. Autor je i koautor brojnih knjiga od kojih je najpoznatija Ready, Aim, Influence. Dobitnik jer Master Educator Award prestižne American Society of Education Executives.


Unatoč tome što je liderstvo očito veoma važno (o ključnim elementima liderstva te o njihovu utjecaju na ljude, organizacije, nacije te svijet u cjelini napisano je više od 20.000 knjiga i stotine tisuća stručnih članaka) većina programa razvoja lidera i menadžera - bilo da je riječ o sveučilišnoj razini, seminarima, treninzima ili obukama - ne uspijeva izgraditi istinske lidere.
 
U današnje vrijeme, unatoč skupljenoj tisućljetnoj mudrosti, povjerenje u naše lidere na niskoj je razini te nastavlja opadati. Sedamdeset sedam posto anketiranih u SAD-u tvrdi da je u „zemlji prisutna kriza liderstva“, a povjerenje se spustilo na najniže razine u posljednjih nekoliko desetljeća.
 
Prethodno podaci spadaju u ključne nalaze posebne nacionalne ankete provedene 2012. godine u svrhu izrade Nacionalnog indeksa liderstva (NLI, National Leadership Index) Centra za javno liderstvo Harvard Kennedy School i Merriman River Group. Istraživanje zapravo predstavlja sedmogodišnje mjerenje mišljenja javnosti o 13 različitih sektora američkog života - od poslovnog sektora i neprofitnih organizacija pa sve do političkih i religijskih organizacija.
 
Rezultati ankete poražavajući su: u samo dva sektora – vojnom i zdravstvenom – lideri su iznadprosječno ocijenjeni u kontekstu povjerenja. Ocjene u preostalih jedanaest sektora pale su na ispodprosječnu razinu ili su ostale na ispodprosječnoj razini. Wall Street i Kongres istaknuli su se kao „sektori“ kojima Amerikanci najmanje vjeruju - štoviše, ocjena povjerenja za ova dva entiteta jedva je prelazila prosudbu "uopće nemam povjerenja".
 
U posljednja dva desetljeća 30 posto predsjednika uprava poduzeća s liste Fortune 500 obnašali su dužnost kraće od tri godine. Stopa neuspjeha top lidera i menadžera kreće se u rasponu od 75 posto do 30 posto (rijetko kada se spušta ispod 30 posto). Prema posljednjim istraživanjima predsjednici uprava na globalnoj razini ostaju na dužnosti prosječno 7,6 godina što je znatno manje u odnosu na 9,5 godina u 1995. godini. Prema izvještaju Center for Creative Leadership čak 38 posto novoustoličenih predsjednika biva otpušteno nakon prvih 18 mjeseci rada.
 
Međutim, čini se kako ključni uzroci njihova neuspjeha nisu previše povezani s njihovim kompetencijama, znanjem ili iskustvom. Sydney Finkelstein, autor knjige Why Smart Executives Fail te David Dotlich i Peter C. Cairo, autori knjige Why CEOs Fail: The 11 Behaviors That Can Derail Your Climb To The Top And How To Manage Them, iznose uvjerljive dokaze o ključnim uzrocima njihova neuspjeha koji su uglavnom povezani s njihovom osobnošću: ohološću, presnažnim egom i neprimjerenom emocionalnom inteligencijom.
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna