qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.43: RAZVOJ LIDERA

Članak: Epski neuspjeh, Eric J. McNulty

Epski neuspjeh

Eric J. McNulty Eric J. McNulty, direktor programa National Preparedness Leadership Initiative na Sveučilištu Harvard. Koautor je bestselera You're IT.


Većina programa razvoja liderstva ima kritične slabosti - lidere promatraju kao skup kompetencija, a ne kao osobe. Rad profesorice Linde Ginzel sa Sveučilišta u Chicagu pokazuje nam kako to promijeniti.
 
Raspon uobičajenog poimanja lidera i liderstva kreće se od nekolicine sudbinski predodređenih heroja opisanih u knjizi Thomasa Carlylea Great Man do nove industrije razvoja lidera koja obuhvaća stotine tisuća lidera i menadžera te kroz razne oblike edukacije i stručnog usavršavanja uprihoduje 14 milijardi dolara godišnje samo u SAD-u. Iako su brojni programi i povećani budžeti zasigurno uvećali očekivanja u smislu učinkovitosti edukacijskih procesa, idealizacija lidera iz Carlyleovih dana i dalje se nastavlja.
 
No, svojevrsni „tihi pokret“ - koji se opire takvoj standardizaciji – ipak postoji. Pripadnici pokreta odbacuju nasrtljive reklamne ponude obrazovnih programa koje se šire Twitterom, Linkedinom i Facebookom te bi navodno trebale motivirati potencijalne klijente. No, često u njima pobude nešto sasvim drugo: negodovanje umjesto nadahnuće. Predstavnici novog vala zalažu se za preuzimanje znanja iz drugih znanstvenih disciplina kako bi se osnažila:
- sveobuhvatnost programa,
- prilagođenost poslovnom kontekstu,
- individualizacija i kontekstualizacija.
 
Spomenuto se najplastičnije može pojasniti usporedbom manufakturne proizvodnje „po mjeri“ i masovne industrijske proizvodnje.
 
U slučaju manufakturne proizvodnje važna je prilagodba potrebama kupaca i mogućnost proizvodnje u manjim serijama dok je masovna industrijska proizvodnja usredotočena na „štancanje“ milijuna identičnih dijelova uz vrlo niske jedinične troškove.
 
Dva ključna čimbenika presudno utječu na promjene: kao prvo, kompleksnost konteksta u kojem lideri djeluju sve je veća. Linearnost hijerarhijskog industrijskog doba sve brže ustupa mjesto umreženom dinamizmu digitalnog gospodarstva pa se stoga slobodno može zaključiti kako je „došlo do promjene u suštinskoj prirodi novog doba“ (frazu sam posudio od Joshue Cooper Ramoa, poslovnog savjetnika velikog iskustva stečenog u SAD-u i Kini). U svom bestseleru The Seventh Sense Ramo opisuje razlike između zapadnjačkog i istočnjačkog pristupa strategiji: zapadnjaci se pitaju "koji je cilj" dok se Kinezi istovremeno pitaju "kakva je suštinska priroda novog doba?" Govorimo li o nastavku stabilnosti ili o revolucionarnim promjenama? O otkrivanju novog u izvanjskome svijetu ili o snažnijoj usredotočenosti na unutarnje?
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna