qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Organizacija koja uči

Članak: Učeća organizacija - 2.dio, Kai Larsen i dr.

download PDF

Učeća organizacija - 2.dio

Kai Larsen i dr. Kai Larsen, doktor filozofije, savjetnik i predavač na Leeds School of Business, stručnjak za područje organizacijskog razvoja i informacijskih sistema. Koautori teksta Učeća organizacija jesu Claire McInerney, Corinne Nyquist, Aldo Santos i Donna Silsbee.


ZAJEDNIČKA VIZIJA

Što u stvari znači "zajednička vizija?" Zajednička vizija počinje sa pojedincem. Individualna vizija je nešto što za tu osobu predstavlja neospornu istinu. Kroz povijest nailazimo na mnoge osobe sa snažnom vizijom koje pamtimo sve do današnjih dana. Jedan od primjera je John Brown i njegova vizija svetog rata protiv ropstva koja je kulminirala 1859. napadom na Harpers Ferry u Virginiji. Prema Karlu Jungu, "... vizija će Vam postati kristalno jasna nakon što iskreno saslušate što Vam srce govori... sanjar ju traži izvan sebe... probuđeni ju traži u svojoj nutrini." (Mindscape, 1995.)

Što zapravo jest ta vizija u našim srcima? Prema WordNetu, vizija je zorna (slikovita, živopisna) mentalna slika. Iz navedenog se može zaključiti da je vizija slikovita i živopisna mentalna slika koja nam je veoma važna, odnosno koju "čuvamo u našim srcima." Vizija obično predstavlja cilj kojeg pojedinac želi dostići. U kontekstu sistemskog razmišljanja to je obično dugoročni cilj, "zvijezda vodilja" kroz život.

Zajednička vizija organizacije mora se graditi na temelju individualnih vizija članova organizacije. Vođe u učećoj organizaciji NE SMIJU organizacijsku viziju poistovjetiti sa svojom osobnom vizijom, štoviše, vizija mora biti stvorena kroz zajedničke interakcije pojedinaca unutar organizacije, usklađivanjem individualnih vizija i njihovim razvojem u zajedničkom smjeru. U tom procesu vođa ne smije nametati vlastitu viziju okolini, već podržavati djelatnike da i oni otvoreno govore o vlastitoj viziji, te onda, na temelju pojedinačnih graditi zajedničku viziju.

Proces promjene smjera u izgradnji vizije, od vizije nametnute sa vrha organizacije do zajedničke vizije stvorene uključivanjem svih zaposlenika, dugotrajan je i težak posao koji zahtjeva značajne organizacijske promjene. Znanost organizacijskog razvoja može pospješiti tražene promjene korištenjem svojih metoda i alata.

Reflektiranje o zajedničkoj viziji otvara pitanja individualnog sudjelovanja u zajedničkoj viziji organizacije: da li svaki pojedinac mora dijeliti viziju organizacije? Odgovor na to pitanje je negativan. No, činjenica je da zaposlenici koji ne dijele zajedničku viziju sa ostalim članovima kolektiva obično ne doprinose u jednakoj mjeri kao i ostali.

 

Komentar

Komentar

Nataša Rupčić

Dvadeseto stoljeće obilovalo je pristupima i teorijama o upravljanju organizacijama koje su menadžerima nudile tzv. "tajnu uspjeha." Početkom prošloga stoljeća dominantna teorija bila je Taylorov znanstveni menadžment, nakon čega je tridesetih godina slijedio tzv. Pokret ljudskih odnosa. Šezdesetih godina pojavila se tzv. kontingencijska teorija. Zaostajanje u konkurentnost

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna