qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Organizacija koja uči

Članak: Iskustvo menadžera: Učenjem do organizacijske izvrsnosti - 2.dio, David Berdish

download PDF

Iskustvo menadžera: Učenjem do organizacijske izvrsnosti - 2.dio

David Berdish David Berdish, menadžer je društvene odgovornosti i organizacijskog učenja u Ford Motor Company. Član je SoLa, Society for organizational Learning.


DIJALOG: TEMELJ TIMSKOG UČENJA

Od samih početaka uvođenja koncepcije učeće organizacije u EFHD, strateški dijalog se pokazao najkorisnijim alatom za:
-promicanje timskog učenja;
-djelotvorno rješavanje problema;

Dijalog je ubrzo prihvaćen na svim organizacijskim razinama i u svim timovima - od Upravnog odbora pa sve do PLSTa i timova zaduženih za operativno funkcioniranje - postao je temelj timskog učenja. Njegovim korištenjem jednostavno se stvarala dodana vrijednost:
-u procesima: gdje je dijalog osiguravao forum na kojem su se mogla na površinu iznositi pitanja - bez obaveze učesnika da se fokusiraju na određeni događaj ili da teže ka njegovu rješenju;
-kod pojedinaca: u ostvarivanju otvorenije i iskrenije komunikacije koja je uklanjala strah od podmetanja ili protuoptužbi;

Jedna je osoba usporedila tradicionalno menadžersko ponašanje sa ponašanjem menadžera (lidera) u organizaciji koja uči ovim riječima:

"...neke discipline učeće organizacije zahtijevaju od vas da pažljivo slušate... a mnogi visoko-pozicionirani menadžeri nisu tome vični. Općenito gledano, visoko-pozicionirani menadžeri obično su snažne vođe, brzo donose odluke, usmjereni su na djelovanje. Vještina govora kod njih je bolje razvijena nego li vještina slušanja... ali bez slušanja nema ni učenja. Zbog našeg natrpanog dnevnog rasporeda brzo donosimo odluke kako ne bi "kočili" procese... nažalost, bez odvajanja vremena za razgovor, propuštamo priliku da jasno razumijemo kontekst u kojem djelujemo i ne možemo u potpunosti razumjeti način na koji drugi ljudi razmišljaju."

Dijaloški sastanci su utjecali na prihvaćanje koncepcije organizacijskog učenja unutar EFHDa iz barem dva razloga. Prvi se odnosi na činjenicu da je generalni direktor 2 sata tjedno odvojio samo za dijalog što je članovima Uprave i ostalim djelatnicima EFHDa bila jasna poruka o njegovoj ozbiljnosti u svezi učenja. Taj je potez zadržao cinike na distanci dovoljno dugo da se institucionaliziraju načela dijaloga. Drugo, dijaloški sastanci su pomogli članovima Uprave unaprijediti međusobne odnose i potom kreirati zajedničku viziju poduzeća kojeg su željeli stvoriti. Navodimo njihove komentare:

Komentar

Komentar

Miljenko Cimeša

U priči o inicijativi za organizacijsko učenje ukazuje se na značajne rezultate koji su ostvareni u EFHD. U razdoblju od samo pet godina EFHD se od stagnatnog gubitaša transformirao u vodećeg svjetskog proizvođača opreme koji ostvaruje dobit na razini od 150 m. USD godišnje! Zasluge za taj uspjeh autor pripisuje korištenju metoda i alata organizacijskog učenja. U prilog tom za

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna