qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Organizacija koja uči

Komentar članka: Iskustvo menadžera: Učenjem do organizacijske izvrsnosti - 2.dio, Miljenko Cimeša

download PDF

Iskustvo menadžera: Učenjem do organizacijske izvrsnosti - 2.dio

Miljenko Cimeša Miljenko Cimeša, predsjednik SoL Hrvatska i SoL konzultant. U fokusu pozornosti su mu pitanja vođenja dubokih organizacijskih i društvenih promjena. U svom radu nastoji povezati metode strateškog upravljanja sa novim kompetencijama kao što su sistemsko razmišljanje, produktivna komunikacija i kreiranje vizije.


U priči o inicijativi za organizacijsko učenje ukazuje se na značajne rezultate koji su ostvareni u EFHD. U razdoblju od samo pet godina EFHD se od stagnatnog gubitaša transformirao u vodećeg svjetskog proizvođača opreme koji ostvaruje dobit na razini od 150 m. USD godišnje! Zasluge za taj uspjeh autor pripisuje korištenju metoda i alata organizacijskog učenja. U prilog tom zaključku autor opisuje brojne aktivnosti (od dijaloških sastanaka uprave, preko djelovanja tima za unapređenje procesa uvođenja novih proizvoda na tržište, do organiziranja seminara Učeća organizacija - teorija i praksa za 1700 osoba iz svih dijelova EFHD).

U prvom dijelu komentara biti će riječi o tome što se događalo u EFHD. Sukladno postavkama discipline mentalnih modela događanja u EFHD mogu se promatrati i interpretirati na različite načine. U nastavku će se prezentirati nekoliko perspektiva.

Budući je ovaj portal posvećen liderstvu to se čini najlogičnijim početi s njim. U tekstu F. Hasselbein (q21, rujan 2006.) ukazuje se na to da suvremene organizacije trebaju lidere koji prakticiraju disperzirano vođenje, koji potiču razvoj lidera na svim razinama organizacije. Prema autoru (kao i drugim učesnicima projekta) Bob Womack, predsjednik uprave EFHD, je "...imao snage prepustiti komandnu poziciju upravi." Uključivanjem srednjeg menadžmenta i stvaranjem prostora za djelovanje (neformalnog) vođe organizacijskog učenja stvorio je uvjete za razvoj zdrave "ekologije vodstva" (Peter Senge, q21 rujan 2006.).

Konzistentnost riječi i djela lidera, kao jedna od ključnih komponenti za stvaranje odnosa uzajamnog povjerenja, posebno je došla do izražaja tijekom promjene stila vođenja. Umjesto tradicionalnog stila - kojeg je obilježavala čvrstina i odlučnost i prema ljudima i prema problemima, razvijen je novi stil - čvrstina i odlučnost prema problemima, te suosjećanje i pomaganje ljudima pri rješavanju istih. Riječju, u fokusu napora lidera bila je promjena organizacijske klime. Stvaranje neformalne atmosfere, mentalno-emocionalnog polja zasnovanog na otvorenosti, te uzajamnom uvažavanju i povjerenju omogućila je ubrzanje poslovnih procesa i snižavanje troškova (tijekom vremena ova operativna unapređenja pretočena su u tržišne i financijske dobitke).

Članak

Iskustvo menadžera: Učenjem do organizacijske izvrsnosti - 2.dio

David Berdish

DIJALOG: TEMELJ TIMSKOG UČENJA Od samih početaka uvođenja koncepcije učeće organizacije u EFHD, strateški dijalog se pokazao najkorisnijim alatom za: -promicanje timskog učenja; -djelotvorno rješavanje problema; Dijalog je ubrzo prihvaćen na svim organizacijskim razinama i u svim timovima - od Upravnog odbora pa sve do PLSTa i timova zaduženih za operativno funkcioniranje - postao je

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna