qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No. 36: KLASICI V

Članak: Autentičnost je ključna kvaliteta liderstva , Bill George

Autentičnost je ključna kvaliteta liderstva

Bill George Bill George, bivši je predsjednik i izvršni direktor tvrtke Medtronic, vodeće svjetske kompanije za razvoj medicinske opreme, autor knjige Authentic Leadership: Rediscovering the Secrets to Creating Lasting Value. Član je uprave kompanija Goldman Sachs, Target i Novartis, kao i tzv. executive-in-residence na Poslovnoj školi Yale. Časopis Business Week uvrstio ga je na listu vodećih menadžera u SAD-u, Academy of Management ga je proglasila izvršnim direktorom godine, a direktorom godine ga je proglasila i udruga National Association of Corporate Directors (2004.).


Karakteristike jednog uspješnog lidera značajno se razlikuju od karakteristika drugog uspješnog lidera. Stoga je svaka osoba koja želi postati lider oponašajući druge lidere u startu osuđena na propast. Znam to dobro jer sam na početku svoje karijere napravio istu grešku. Takav pristup jednostavno ne funkcionira.

Važna kvaliteta kojoj lideri moraju težiti je autentičnost. Lideri, naime, moraju "biti svoji" - dosljedni sebi u svakom smislu. Najbolji lideri vrlo su neovisni u svojim aktivnostima i djelovanju. Oni drugi, koji olako ispunjavaju tuđe želje, ubrzo se nađu pod pritiskom udovoljavanja različitim interesima što ih udaljava od vlastita usmjerenja i sprječava u donošenju teških odluka zbog brojnih strahova. Stoga kao mentor ljudima uvijek savjetujem: "budi ono što jesi"!


Razvoj osobnog stila liderstva

Autentičnost od svakog lidera traži razvijanje vlastitog osebujnog stila vodstva usklađenog s njegovim osobnim karakteristikama i karakterom. Nažalost, pritisci u organizacijama prečesto prisiljavaju na korištenje stila koji se u dotičnoj organizaciji smatra uobičajenim. Ako se stil vođenja u praksi razlikuje od naše osobnosti - od naše istinske prirode - tada nikada nećemo postati autentični lideri.

Prema dostupnoj literaturi znamo da su veliki svjetski lideri - George Washington, Abraham Lincoln, Winston Churchill, Franklin Roosevelt, Margaret Thatcher, Martin Luther King Jr., Majka Tereza, John F. Kennedy - redom imali vrlo različite stilove vodstva. Pa ipak, svi su oni bili potpuno autentična i jedinstvena ljudska bića. Ne postoji način da oponašate bilo koga od njih, a da pritom ne izgledate pomalo budalasto i smiješno.

Isto vrijedi i za poslovne lidere. Usporedimo li posljednju trojicu izvršnih direktora General Electrica: mudrog Reginalda Jonesa, dinamičnog Jacka Welcha i staloženog Jeffa Immelta koji je odlično delegirao, tada ćemo vidjeti da su sva trojica vrlo uspješni lideri koji su koristili tri potpuno različita stila vodstva. Tvrtka GE okupila se oko njihovih osobnosti, prilagodila različitim stilovima i cvjetala sa svakim ponaosob. Dakle, još jednom ću ponoviti: u kontekstu liderstva bitna je autentičnost, a ne stil.

Ono što je važno kad je u pitanju stil je to da je potrebno razviti stil koji će vama osobno odgovarati te koji će se uskladiti s vašim karakterom i osobnošću. Stil vodstva vremenom se mora dotjerivati kako bi zauvijek ostao učinkovit u odnosima s različitim dionicima u okruženju. Navedeno predstavlja sam temelj fenomena liderstva.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna