qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No. 36: KLASICI V

Članak: Novi koncept korporacije, Jay W. Forrester

Novi koncept korporacije

Jay W. Forrester Jay W. Forrester, (1918. – 2016.), doktor znanosti, profesor na MIT Sloan School of Management. Forrester se smatra osnivačem znanstvenog područja dinamike sustava koje se bavi simuliranjem interakcija u kompleksnim dinamičnim sustavima.


U posljednjih petnaestak godina u svijetu su se pojavili novi pravci promišljanja o svrsi i upravljanju korporacijama. Sagledamo li te nove ideje kao jednu novu, povezanu i koherentnu cjelinu, tada vidimo da polagano izvire sasvim novi pristup organiziranju koji obećava značajna unaprjeđenja u tome kako i na koji način institucije i korporacije služe ljudima i njihovim potrebama. Međutim, prema mojim osobnim saznanjima, još uvijek nije došlo do ozbiljnije implementacije novog objedinjenog pristupa u praksi.

U segmentu tehnološkog razvoja očekujemo da hrabro eksperimentiranje i testiranje novih ideja - radi stvaranja novog znanja i ubrzanja tehnološkog napretka - dodatno ojača. S druge strane u području društvenih znanosti, a posebice u segmentu organizacijskog razvoja, strahuje se od značajnijih iskoraka i inovacija te se plašljivo predlažu tek minorne izmjene uobičajene prakse. Zašto je tome tako?

Iako se odgovor možda čini jednostavan, zapravo nije. Situacija sigurno nije takva kakva jest radi toga što današnje organizacije "savršeno funkcioniraju" – što god to bilo. U pitanju nisu niti mogući rizici eksperimentiranja jer se često mnogo više novca troši na testiranje neuspješnih proizvoda koji su takvi zbog loše organizacije i upravljanja. Možda je ipak riječ samo o tome da smo postali žrtve preuveličane uloge značaja tehnološke domene? Možda je znanje postalo toliko fragmentirano na uske specijalnosti da nitko više ne može sagledati šire potrebe, mogućnosti i prilike za poboljšanje života, razvoj i napredak? Možda smo jednostavno nespremni na promjene u okvirima vlastite egzistencije? Pa ipak, unatoč svemu, došlo je vrijeme da u poslovnim organizacijama iskažemo jednaku spremnost na inoviranje kao što to činimo u domeni prirodnih znanosti i tehnologije.


Temelji za "novu organizaciju"

Inovacije nastaju isključivo na temelju novih ideja, a one su danas dostupne kao nikad prije. Za nastajanje nove vrste organizacije opisane u ovom tekstu posebno su značajne brojne ideje stvorene na četiri paradigmatska područja funkcioniranja korporacija koje se međusobno nadopunjuju tvoreći tako koherentne temelje za stvaranje novog tipa poduzeća:

1. Najnovija istraživanja u području društvenih znanosti pokazuju kako napuštanje autoritarnog stila upravljanja organizacijama pozitivno utječe na motivaciju i kreativnost čime se stvaraju uvjeti za snažniji razvoj pojedinca i podizanje sveukupne razine njegova osobnog zadovoljstva.

2. Kritičko preispitivanje trendova u osmišljavanju organizacijskih struktura i upravljanju korporacijama ukazuje na to da se sadašnji model kontrole - koji počiva na subordinaciji, odnosno odnosima nadređenosti i podređenosti - treba zamijeniti demokratskijim stilom upravljanja.

3. Recentna istraživanja prirode društvenih sustava iznjedrila su disciplinu „industrijske dinamike“ (engl. industrial dynamics) koja značajno pospješuje procese dizajniranja organizacijskih struktura i poslovnih politika za kontinuirani razvoj i stabilnost.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna