qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.19: DUHOVNOST U POSLOVANJU

Članak: SQ: temelj duhovno inteligentnog liderstva, Danah Zohar

download PDF

SQ: temelj duhovno inteligentnog liderstva

Danah Zohar Danah Zohar, stručnjak je na području filozofije i fizike, predavač liderstva i ugledni publicist. Autorica je tri svjetska bestselera, knjiga The Quantum Self, The Quantum Society i ReWiring the Corporate Brain. Organizacijskim liderima prenosi spoznaje suvremene znanosti koja im pomažu da promijene svoj način promišljanja o svijetu i stvarnosti, te shodno tome, unaprijede svoje liderstvo. Njezina saznanja, posebice na području asimilacije načela kvantne fizike u novo razumijevanje društvene svijesti, psihologije i organizacije društva rezultirale su publiciranjem revolucionarne knjige, napisane u koautorstvu s Ian Marshallom, SQ: Duhovna inteligencija -  Suštinska inteligencija.


Uvod u SQ
 
Početkom dvadesetog stoljeća naveliko se počelo govoriti o IQ-u. Naša intelektualna ili racionalna inteligencija pomaže nam riješiti logičke i strategijske probleme. Psiholozi su osmislili testove za njezino mjerenje pa se tako ljude počelo svrstavati prema razvijenosti te vrste inteligencije, a mjerna jedinica nazvana je kvocijent inteligencije ili IQ. Prema toj teoriji, osoba je to inteligentnija što ima veći IQ.

Sredinom 1990-ih, Daniel Goleman popularizirao je istraživanja različitih neuropsihijatara i psihologa koja su pokazala da je emocionalna inteligencija - skraćeno EQ - isto tako važna. EQ nas čini svjesnima vlastitih i tuđih osjećaja. Omogućava nam da se uživimo u probleme drugih, suosjećamo, da se motiviramo te da na odgovarajući način reagiramo na bol ili zadovoljstvo. Kako je Goleman istaknuo, EQ je preduvjet za pravilno korištenje IQ-a. Ako su oštećeni oni dijelovi mozga kojima osjećamo, naše će razmišljanje biti manje izoštreno.

Sada, na početku novog tisućljeća, cijeli niz najnovijih te za sada još uvijek nedovoljno obrađenih znanstvenih podataka ukazuje na to da postoji i treći "Q". Dobiti cjelovitu sliku ljudske inteligencije moguće je samo ako u obzir uzmemo i duhovnu inteligenciju - skraćeno SQ. Kada kažem SQ, mislim na onu vrste inteligencije kojom pristupamo problemu smisla i životnih vrijednosti, pomoću koje svoje postupke i svoj život stavljamo u širi, bogatiji, smisleniji kontekst, pomoću koje procjenjujemo je li određeni postupak ili životni put sadržajniji od drugoga. SQ je neophodna podloga za pravilno funkcioniranje i IQ-a i EQ-a. Riječju, SQ ili duhovna inteligencija naša je temeljna, suštinska inteligencija.

U svojoj knjizi Multiple Intelligences Howard Gardner tvrdi da uz racionalnu i emocionalnu postoji još najmanje sedam različitih vrsta inteligencije, primjerice glazbena, prostorna, sportska. Ja, međutim, obrazlažem mogućnost da su sve te potencijalno beskonačne inteligencije povezane s jednim od tri osnovna živčana sustava u mozgu te da su inteligencije koje Gardner opisuje zapravo varijacija osnovnih - IQ-a, EQ-a i SQ-a - te uz njih vezanih živčanih kombinacija.

Websterov rječnik definira duh kao "pokretački ili životvorni princip koji, za razliku od materijalnih elemenata, fizičkom organizmu udahnjuje život". Ljudi su u svojoj biti duhovna bića jer su vođeni potrebom da postavljaju "suštinska", "temeljna" pitanja. Zašto sam rođen? Koji je smisao moga života? Čemu nastaviti kad sam umoran, deprimiran ili se osjećam poraženim? Čemu sve to? Vodi nas, štoviše, definira nas upravo ta specifično ljudska potreba da pronađemo smisao i vrijednost u onome što činimo i doživljavamo. Imamo potrebu sagledati svoj život u širem, smislenom kontekstu, bilo da se radi o obitelji, zajednici, nogometnom klubu, životnom djelu, vjerskom okruženju ili samome Svemiru. Stalno težimo nečemu što će nas odmaknuti od nas samih i od sadašnjeg trenutka kako bismo sebi i svojim postupcima osigurali vrijednost. Neki antropolozi i neurobiolozi tvrde da je upravo ta žudnja za smislom potaknula evoluciju, nagnavši ljudska bića da prije dva milijuna godina siđu s drveta. "Potreba za smislom", kažu oni, "potaknula je razvoj simboličke mašte, jezika i nevjerojatan razvoj ljudskog mozga."

Međutim, IQ i EQ promatrani zasebno ili zajedno, ne mogu objasniti složenost ljudske inteligencije u vidu beskrajnog bogatstva ljudske duše i imaginacije. Računala imaju visok IQ: njima su poznata pravila i slijede ih bez pogreške. Životinje često posjeduju visok EQ: osjećaju situaciju u kojoj se nalaze te prema tome reagiraju. Usprkos tome, ni računala ni životinje ne postavljaju pitanje zašto ta pravila ili te situacije postoje te mogu li se ona promijeniti nabolje. Računala i životinje funkcioniraju unutar ograničenja igrajući "zadanu igru". SQ omogućava ljudskim bićima kreativnost, promjenu pravila, izmjenu situacije. SQ nam omogućava da se poigramo granicama igrajući "bezgraničnu igru".

SQ nam osigurava ono najvažnije: sposobnost razlučivanja. Osim toga, osigurava nam osjećaj za moralno te sposobnost da pomoću razumijevanja i sućuti ublažimo kruta pravila. SQ nam omogućava da se nosimo s problemom "dobra" i "zla" te da zamišljamo neostvarene mogućnosti - da sanjamo, težimo, uzdignemo se iz blata.


Cijeli tekst pročitajte u qLifeu...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna