qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.19: DUHOVNOST U POSLOVANJU

Članak: Istina je najvažnija, Intervju s Jackom Hawleyjem

download PDF

Istina je najvažnija

Intervju s Jackom Hawleyjem Jack Hawley, doktor znanosti, poslovni savjetnik, utemeljitelj udruge poslovnih savjetnika Team Climate Associates, predavač na Cornell University i UCLA u SAD-u te na Sri Sathya Sai Institute of Higher Learning u Indiji. Autor je bestselera Snaga Dharmičkog Menadžmenta.

Marko Lučić, Quantum21.net i qLife, urednik i član uprave


Jack Hawley vitalni je osamdesetogodišnjak koji je diplomirao organizacijsko ponašanje na Sveučilištu Cornell, a doktorirao na Sveučilištu Columbia Pacific. Prije negoli je počeo savjetovati lidere i menadžere vodećih svjetskih korporacija, Hawley je desetak godina obavljao dužnost izvršnog direktora u turizmu i IT industriji (Hotel Corporation of America, TRW Space Technology Labs.) Osnivač je konzorcija poslovnih savjetnika Team Climate Associates, predavač na Cornell Universityju i University of California te autor više knjiga i stručnih članaka. U zajednici lidera i menadžera posebno je poznat po značajnom djelu The Power od Dharmic Management (Snaga dharmičkog menadžmenta, SSO, Zagreb, 2003.) koja je postala svjetskim bestselerom dosegavši milijunsku nakladu. Krajem 70-ih godina Hawley se u potrazi za novim pristupima osobnoj i organizacijskoj transformaciji uputio u Indiju koja ga je posve očarala pa se planirano jednomjesečno studijsko putovanje pretvorilo u cjeloživotnu povezanost s istočnjačkom mudrošću. Jack Hawley posebno je omiljen u našoj redakciji gdje ga doživljavamo ''nonićem qLifea'' budući da je na jedan čudesan način, kroz niz nevjerojatnih sinkroniciteta opisanih u broju ''Vizija i misija'', presudno utjecao na pokretanje portala i časopisa.


ML: U knjizi The Power of Dharmic Management (Snaga dharmičkog menadžmenta) koja je postala svjetskom uspješnicom, pojam duhovnost koristiš u kontekstu liderstva, menadžmenta i organizacijskog razvoja. Možeš li nam ukratko pojasniti njegovo značenje?

JH: Duhovnost je jedna od onih često korištenih riječi s mnogo značenja. Iako je tek rijetki ispravno razumiju, mnogi je spominju. U kontekstu liderstva i menadžmenta duhovnost se odnosi na kategorije koje su svakom čovjeku bitne: sreću, mirnoću uma, svrhu, smisao i obzirnost prema drugima uzdignute na razinu dubokog poštovanja. Duhovnost se također odnosi na dharmu, sanskrtsku istoznačnicu za integritet, ispravnost i karakternost - moćnu ideju koja nam poručuje da je živjeti usklađeno s unutarnjom istinom itekako moguće - čak i na radnom mjestu!

Duhovnost podrazumijeva istinsku okupiranost nesvjetovnom dimenzijom života; posvećenost - čak i na poslu - značajnim temama onkraj materijalnog koje se tiču suosjećajnog, poštenog, skladnog i ispravnog života. Slobodno se može reći da ''produhovljena osoba'', tko god to bio, u dubini svoga bića teži za nečim višim, za bivstvovanjem u kojem ima više razumijevanja, ljubavi, istine i milosrđa.

Zato je ulog toliko velik. Veliko je pitanje može li se kolektivna svijest čovječanstva produhoviti? Odgovor će - gotovo u potpunosti - odrediti punoću ili prazninu naših života od danas pa nadalje.

ML: Što duhovnost znači tebi osobno?

JH: Duhovnost donosi cjelovitost, integritet. Osoba koja nije svjesna duhovne dimenzije vlastitoga bića zakinuta je za nešto važno. Osjeća se pomaknuto izvan ravnoteže; osjeća da nešto vrlo bitno ostaje izvan njezina dosega. Svi se mi odrastanjem navikavamo na tu neravnotežu te je postupno, tijekom vremena, više ne opažamo. No, taj something is missing osjećaj i dalje ostaje pa se stoga okrećemo duhovnosti - koja u naš osobni svijet ulazi kroz odškrinuta vrata svijesti - u nadi da ćemo pronaći ispunjenje. Dakle, svijest o duhovnom čini naše postojanje bogatijim, širim, fascinantnijim i ispunjenijim. Duhovnost čini naše živote potpunijima i istinitijima, što nas na koncu čini sretnijima.

U tom smislu nimalo se ne razlikujem od drugih ljudi. Snažan osjećaj da mi u životu nešto ključno nedostaje nagnao me na istraživanje fantastičnog novog svijeta koji me posve očarao. Imao sam veliku sreću doživjeti iskustva koja su temeljito promijenila moje stavove o ljudskom postojanju učinivši mi život ležernijim, sretnijim i radosnijim.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna