qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.20: KLASICI

Članak: qCaffe: časno i nečasno liderstvo, Darko Cesar, Marko Lučić, Daniela Miljan, Mirna Radošević, Boris Trupčević, Igor Zlatevski, Anamarija Ćetipović

download PDF

qCaffe: časno i nečasno liderstvo

Darko Cesar, Marko Lučić, Daniela Miljan, Mirna Radošević, Boris Trupčević, Igor Zlatevski, Anamarija Ćetipović Darko Cesar,
predsjednik uprave, Basler osiguranje Zagreb



Marko Lučić, Quantum21.net i qLife,
urednik i član uprave



Daniela Miljan, Executive Mentor & Coach,
Organizational Development Specialist




Ivan Miljan, poslovni savjetnik,
programski direktor ISOD – Integral School of Organization Development




Mirna Radošević, direktorica Salveo CEE za Hrvatsku,
Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i  Poljsku





Boris Trupčević, direktor za Hrvatsku,
Styria Media International



Igor Zlatevski, direktor u Sektoru za strategiju Grupe i poslovne inovacije,
Hrvatski Telekom d.d.




Anamarija Ćatipović, specijalist za razvoj ljudskih potencijala,
Podravka d.d.
 


Danijela Miljan: Na drugom qCaffeu željeli bismo razgovarati o samoj suštini liderstva; o čemu se tu zapravo radi, zašto se o tom fenomenu toliko priča, je li riječ o urođenoj sposobnosti - ako liderstvo uopće jest "sposobnost" - ili o sposobnosti koja se tijekom života razvija? Dakle, pokušajmo za početak razgovarati o tome što je to liderstvo.

Mirna Radošević: Za mene, riječ je o toliko kompleksnom fenomenu da ga se riječima ne može opisati. Što god da kažeš o toj temi, nekako se čini površnim. Prije qCaffea surfala sam malo internetom u potrazi za nekom primjerenom definicijom. Moram priznati da nisam naišla na neku koja me je dirnula, iza koje mogu stati i reći "to je to". Za mene je liderstvo "umijeće upravljanja ljudima". Međutim, nakon što sam to izrekla, definicija mi se opet čini manjkavom. Liderstvo zasigurno nije puka "vještina" koju možemo tek tako usvojiti. Upravo u tome pronalazim razloge za brojne debate na tu temu. Promotrimo li pažljivije situaciju u današnjem turbulentnom, dinamičnom i nepredvidivom društvu, nasušna potreba za kvalitetnim liderstvom očita je. Kako drugi gledaju na to?

Marko Lučić: Pitanje liderstva ne smatram samo "bitnim" već "sveodređujućim". Kada bih rekao da je liderstvo "važno", stavio bih ga u isti kontekst s drugim brojnim "važnim" stvarima u životu te bih mu time zapravo oduzeo na značaju. Riječ je o sveprožimajućem fenomenu koji u konačnici presudno utječe na sve segmente života: osim u politici i gospodarstvu, susrećemo ga u obitelji, sportu, kulturi, duhovnim zajednicama te na kraju i u tome na koji način netko vodi svoj vlastiti život. U liderstvo smo uronjeni… isto kao ribe u vodu. Vjerojatno se zbog toga o toj temi toliko razgovara.

Kada govorim o značaju liderstva, volim se pozvati na Sengeovu izjavu o tome kako 95% uspješnosti svake organizacije proizlazi iz kvalitete liderstva! Prelaskom iz industrijskog u postindustrijsko društvo znanja važnost novca, rada i kapitala nevjerojatnom brzinom opada, dok značaj liderstva nevjerojatno raste. Nebrojeno puta dokazano je da su uspješni lideri, tj. osobe koje u svom sebstvu nose taj kompleksni fenomen, sposobnost, umijeće - nazovimo to kako bilo - vještim kombiniranjem resursa, strategija i taktika koje se ne mogu podvesti pod nekakav konačni model sposobne ni iz čega napraviti nešto.

Boris Trupčević: Ukratko, liderstvo je sposobnost stvaranja i umijeće upravljanja. Upravo zato što to može zvučati pomalo umjetnički i aristokratski, izvrsno liderstvo svakako mora uključivati i skromnost.

Igor Zlatevski: Osobno bih liderstvo više vezao uz viziju, jasnu sliku o tome gdje želiš biti, sliku koja se tebi ukazuje jasnije nego drugima. U tome vidim i razliku u odnosu na menadžment: jasna vizija zahtijeva da je netko realizira, a to čine menadžeri. Prema procjenama stručnjaka, svaka istinska transformacija sastoji se 70%-90% od liderstva, a 10%-30% od menadžmenta. Dakle, čini se očitim da promjena prije svega traži da znamo kamo ćemo ići, zašto ćemo tamo ići (liderstvo) te kako ćemo tamo stići (menadžment).

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna