qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.27: PATOLOGIJE LIDERSTVA

Članak: Narcizam i liderstvo, Joe Doty

download PDF

Narcizam i liderstvo

Joe Doty Joe Doty, doktor znanosti, pukovnik, diplomac vojne akademije West Point i direktor Center for the Army Profession and Ethic. Joe Doty savjetnik je za liderstvo i etiku američke vojske. 


Zašto su neki lideri u vojsci, ili bilo kojoj drugoj organizaciji, toliki "kontrol-frikovi"? (engl. micromanagement, stil menadžerskog upravljanja koji se temelji na opsesivnoj potrebi kontrole podređenih djelatnika te na prejakoj usmjerenosti na nebitne detalje. Opsjednutost kontrolom najčešće je posljedica strahova i tjeskobi iz djetinjstva koje bude osjećaje nepovjerenja u sebe i svoje sposobnosti, ali i u druge ljude i njihove sposobnosti. - op. ur.) Zašto ne poštuju podređene; zašto ih ne zanima njihovo mišljenje i povratne informacije koje im ovi daju; zašto su u tolikoj mjeri grubi, bezobzirni i arogantni?

Srećom, većina lidera nije takva; ne odnose se svi tako prema svojim djelatnicima. Međutim, to se očito događa, posebice u javnim službama te u društvu u cjelini. Organizacija U.S. Army (Američka vojska) nedavno je javno objavila studiju koja pokazuje da 80 posto anketiranih časnika, dočasnika i vojnika primjećuje toksično liderstvo u praksi, te da 20 posto časnika, dočasnika i vojnika radi za toksičnog lidera. Dakle, problem nije nov. Zbog dokazanih optužbi o izraženo narcisoidnom ponašanju, protkanom zlostavljanjem, prošle godine iz postrojbi U.S. Army otpuštena su dva brigadira i jedan general, a zapovjednik divizije koji je tijekom operacije oslobađanja Iraka služio u Bagdadu, nakon provedene interne istrage o toksičnom vodstva diskretno je "zamoljen" da pokrene postupak umirovljenja.

Toksičnih lidera uvijek je bilo i uvijek će biti - u svim rodovima vojske. Mornarica je nedavno otpustila veći broj časnika i dočasnika zbog lošeg ponašanja i nezdrave klime u postrojbama pod njihovim zapovjedništvom.

Neki tvrde da većina toksičnih lidera - možda čak i svi - pati od nekog oblika narcisoidnog psihološkog oboljenja. Što znači kada za neku osobu kažemo da je narcisoidni lider? Riječ je obično o sebičnim, samodopadnim vođama koji misle samo na "svoje dupe" gazeći pritom dostojanstvo i moral podređenih u postrojbama kojima su na čelu. U najboljem slučaju, određeni period vremena podređeni propate svoje preživljavajući na neki način dok toksični lider ne ode ili dok oni sami ne zatraže premještaj u drugu postrojbu, a u nekim situacijama i napuste vojsku. U najgorem slučaju, toksični lider uništiti će ljudske kvalitete postrojbe i narušiti disciplinu ubijajući svaku inicijativu i želju podređenih da ostanu u službi.


Narcizam

Budući da je narcizam ključni psihološki fenomen i najsnažnija poluga paradigme toksičnog liderstva, vojska bi se trebala ozbiljno pozabaviti njime kako bi se osvijestili negativni te iskoristili pozitivni atributi. Prema definiciji, narcisoidni lideri imaju "neopravdano visoko mišljenje o sebi, o svojoj ulozi i značaju za sustav, a uglavnom su preokupirani vlastitim potrebama i interesima." Riječ je o ljudima koji su - svjesno ili nesvjesno - uglavnom usredotočeni na sebe; na vlastiti uspjeh, karijeru i ego. Misle da se cijeli svijet oko njih okreće pa sebe ne smatraju samo središtem postrojbe kojoj su na čelu, već cijelog univerzuma.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna