qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.27: PATOLOGIJE LIDERSTVA

Članak: Studija slučaja: Larry Ellison, osnivač Oraclea, Manfred Kets de Vries, Randel S. Carlock, Elizabeth Florent-Treacy

download PDF

Studija slučaja: Larry Ellison, osnivač Oraclea

Manfred Kets de Vries, Randel S. Carlock, Elizabeth Florent-Treacy Manfred Kets de Vries, profesor na katedri liderstva visoke poslovne škole INSEAD i profesor liderstva na Harvard Business School. Godine 2009. Manfred Kets de Vries uvršten je na listu Top 50 Thinkers in Management, a 2011. godine IEDC Bled School of Management nagradila ga je titulom Doctor Honoris Causa za "poseban doprinos razvoju discipline liderstva u svijetu".  
 
Randel S. Carlock, doktor znanosti, psihoterapeut, profesor poduzetništva i direktor Wendel International Centre for Family Enterprise na INSEAD-u. Autor je i koautor brojnih znanstvenih i stručnih djela na području obiteljskog poduzetništva i sukcesije u obiteljskim tvrtkama.   

Elizabeth Florent-Treacy, doktorica znanosti,  direktorica INSEAD’s Consulting and Coaching for Change Executive MA programa, autorica je brojnih studija slučajeva od kojih su šest nagrađene posebnim nagradama European Foundation for Management Development.  
 


Unatoč tome što su presudno važne za pokretanje novih biznisa, neke crte osobnosti poput, primjerice, izražene potrebe za postignućem ili izražene potrebe za kontrolom, vrlo rijetko nalazimo u karakteru pojedinaca. Poduzetnici se, naime, razlikuju od drugih ljudi po četiri vrste karakterističnih ponašanja:
- sposobni su prepoznati nove potrebe i trendove te na temelju toga inovirati,
- vješto upravljaju rizicima,
- sposobni su osigurati potrebne resurse,
- znaju stvarati nove vrijednosti.

Iako će se neki start-upovi razviti u dionička društva čijim će se dionicima kasnije trgovati na burzi, većina poduzetničkih tvrtki zauvijek će ostati u vlasništvu obitelji osnivača, uobičajeno njegove ili njezine djece. Bez obzira o kojem je slučaju riječ, svoje osobne vrijednosti i motivaciju poduzetnici redovito prenose iz svojih obitelji na kulturu novostvorenih poduzeća.

Navedene rezidualne vrijednosti - u obitelji i poslu - važan su segment istraživanja psihologije obiteljskih poduzeća. Kako bismo osvijestili motivaciju i jedinstvene crte osobnosti u pozadini pokretanja nove tvrtke, u tekstu koji slijedi istražujemo ponašanje jednog uglednog poduzetnika.


Uobičajene crte osobnosti poduzetnika osnivača

Prema definiciji, karakter osobe čine "trajni obrasci ponašanja koji proizlaze iz složenih i duboko ukorijenjenih psiholoških osobina" pa se u tom smislu slobodno može ustvrditi kako poduzetnici osnivači u svojim životima manifestiraju neke specifične obrasce ponašanja. Stoga, želimo li ispravno razumjeti ponašanje poduzetnika i način na koji utječu na ljude u okolini, spomenute obrasce moramo prvo identificirati te potom i pojasniti.

Općenito govoreći, kada govorimo o poduzetnicima osnivačima uobičajeno govorimo o osobama usmjerenima na postignuća: o ljudima koji vole preuzeti odgovornost za odluke, odnosno o ljudima koji ne vole jednolične, rutinske zadatke. Riječ je o vrlo ustrajnim, kreativnim i maštovitim pojedincima, nabijenima energijom, spremnima preuzeti određene rizike što im pomaže da kompleksne ideje pretvore u održive projekte.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna