qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.27: PATOLOGIJE LIDERSTVA

Članak: Patologije liderstva: Intervju s Manfredom Ketsom de Vriesom, Manfred Kets de Vries, Diane Coutu

download PDF

Patologije liderstva: Intervju s Manfredom Ketsom de Vriesom

Manfred Kets de Vries, Diane Coutu Manfred Kets de Vries, profesor na katedri liderstva visoke poslovne škole INSEAD i profesor liderstva na Harvard Business School. Godine 2009. Manfred Kets de Vries uvršten je na listu Top 50 Thinkers in Management, a 2011. godine IEDC Bled School of Management nagradila ga je titulom Doctor Honoris Causa za "poseban doprinos razvoju discipline liderstva u svijetu".  

Diane Coutu, publicistkinja i novinarka HBR-a, McKinseyja, The Wall Street Journala i TIME-a. Njezini tekstovi How Resilience Works i Finding the Right Mentors na listi su HBR's best selling collections.


Suradnju s Manfredom IEDC - Bled School of Management započeo je na temelju njegovih iznimnih stručnih postignuća na području upravljanja znanjem, te radi njegove integracije znanja i ljudskih vrijednosti čime je značajno pridonio znanosti i umjetnosti liderstva u svijetu. Tijekom godina, osvještavanjem zajedničke vizije koja je obuhvatila potrebu širenja horizonata i stvaranja nove paradigme liderstva, povezanost je dodatno ojačala. Kao predavač svjetskog renomea, svojim izuzetno pronicljivim intelektom i ljudskim kvalitetama Manfred je nemjerljivo utjecao na jačanje vrijednosti za koje se IEDC zalaže u svojim nastojanjima da pridonose razvoju liderstva za izgradnju novog, bolje svijeta. - Izvadak iz govora prof. Danice Purg, dekanice IEDC-a, na inauguracijskoj svečanosti dodjele titule Doctor honoris causa prof. Manfredu Ketsu de Vriesu, 4. listopada 2011. godine na Bledu.


Fenomen liderstva postupno se pretvara u globalnu opsesiju. Tisuće knjiga objavljenih u posljednje vrijeme - od kojih su mnoge postale bestseleri - iz raznih perspektiva detaljno su proanalizirale stilove vodstva velikih lidera; od Thomasa Jeffersona pa sve do Isusa Krista. Pisci poslovne literature pridružili su se sveopćem ludilu. Međutim, problem je u tome što poslovna literatura o liderstvu, za razliku od druge literature koja se bavi tom tematikom, polazi od pretpostavke da su lideri racionalna bića.

Jednim dijelom je to tako zato što čitatelji poslovne literature posežu za knjigama u potrazi za savjetima i sugestijama kako bi na neki način imitirali motivaciju, ponašanje i izbore odabranih uzora. Stoga u knjigama rijetko nailazimo na opise iracionalne strane liderove osobnosti, te još rjeđe na možebitne sugestije da uspješnost posebnih lidera možda proizlazi iz patološkog poremećaja njihove osobnosti.

No, iracionalnost je sastavni dio ljudske prirode, a određeni psihološki konflikti dokazano snažno podupiru želju za uspjehom. Stoga se ideja da predsjednike uprava, izvršne direktore i druge lidere i menadžere "posjednemo na kauč" - (autorica se referira na poznatu knjigu M.K. de Vriesa The Leader on the Couch: A Clinical Approach to Changing People and Organizations, op.ur.) kako bi se proanalizirala njihova iskustva iz djetinjstva koja su vrlo vjerojatno oblikovala kasnije ponašanje - ne čini toliko loša. Štoviše, čini se kako je riječ o najboljem putu da ispravno razumijemo na koji se način pojedini lideri nose s poteškoćama, emocijama i raznim patnjama i problemima.

Iako se brojni znanstvenici bave izučavanjem psihologije lidera i menadžera, a posebice se to odnosi na Harvardske profesore Abrahama Zaleznika i Harryja Levonsona, tek je Manfred F. R. Kets de Vries, profesor na katedri liderstva visoke poslovne škole INSEAD u francuskom Fontainebleau, profesor liderstva na McGill University, École des Hautes Études Commerciales u Montrealu i na Harvard Business School te direktor INSEAD Global Leadership Centrea, psihološku analizu lidera pretvorio u životni poziv. Godine 2009. Manfred Kets de Vries uvršten je na listu Top 50 Thinkers in Management, a 2011. godine IEDC Bled School of Management nagradila ga je titulom Doctor Honoris Causa za "poseban doprinos razvoju discipline liderstva u smislu kreacije i integracije novih znanja neophodnih u stvaranju novog, boljeg svijeta".

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna