qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No. 33: MINDFULNESS

Članak: Integralni mindfulness, Razgovori s Kenom Wilberom

download PDF

Integralni mindfulness

Razgovori s Kenom Wilberom Ken Wilber, suosnivač Integral Institute, jedan od najoriginalnijih mislilaca našeg vremena i najznačajniji svjetski autor na području istraživanja ljudske svijesti posebno poznat po integraciji mističnih učenja Istoka i Zapada sa modernom znanošću. Brojne duboke i inovativne koncepcije priskrbile su mu naslov „Einsteina na području istraživanja svijesti“.   


Autor ovog teksta u plodnoj karijeri napisao je dvadesetak knjiga te brojne znanstvene i stručne članke. Posljednju je naslovio "Integral Meditation: Mindfulness as a Way to Grow Up, Wake Up and Show Up in Your Life". Osnivač je znanstvene institucije Integral Institute, svojevrsnog think-tanka za proučavanje integralne teorije i prakse pomoću lokalnih i online mreža kao što su Integral Education Network" Integral Training i Integral Spiritual Center. U tekstu koji slijedi prenosimo odgovore na najčešća pitanja o integralnom pristupu meditaciji usredotočene svjesnosti (mindfulness) na koje je Wilber odgovorio u brojnim medijima.

Kada tvrdite da integralna meditacija pospješuje rast i razvoj, što točno mislite pod sintagmom "rast i razvoj"?

Dosadašnja znanstvena istraživanja nedvojbeno su pokazala kako ljudska bića rastu i razvijaju se u najmanje dva vrlo različita segmenta te da - shodno tome - postoje dva različita tipa duhovnog angažmana. S obzirom na to da je jedan od navedena dva pristupa tek nedavno otkriven, suočili smo se s neobičnom i paradoksalnom situacijom koju se može sažeti u jednoj rečenici: sve do nedavno nije postojao pristup rastu i razvoju (konvencionalnom, duhovnom ili nekom trećem) koji bi uključio obje vrste izuzetno važnih oblika rasta. Kao što se iz knjige može vidjeti, osvještavamo važne koncepcije koje smo nazvali odrastanje i buđenje - Growing Up and Waking Up. Iz knjige je nadalje vidljivo kako u cjelokupnoj ljudskoj povijesti nikada nitko nije povezao i integrirao oba pristupa pa je možda upravo to razlog što smo kroz povijest stvarali nekompletna odnosno nesavršena ljudska bića. Od davnina usredotočeni smo isključivo ili na jedan ili na drugi aspekt rasta te zanemarujemo značaj cjelovitosti.

Što to znači u svakodnevnoj praksi i svakodnevnom životu?

To znači da kontinuirano stvaramo ljude koji su u nekim aspektima "odrasli" (visoki stupanj zrelosti/razvoja određenih intelektualnih sposobnosti), a da pritom nisu "probuđeni" odnosno "prosvijetljeni" (nisu realizirani na način koji se u nekim tradicijama naziva Supreme Identity jer nisu u stanju iskusiti jedinstvo - s cijelim univerzumom, sa svim bićima).

Zvuči li vam ova konstatacija suviše "otkačenom" ili dalekom, molim vas da me strpljivo i pažljivo saslušate; možda vam naša priča otvori neke nove obzore. Možda ćete osjetiti neko novo, dublje razumijevanje o tome kako bi stvari doista mogle izgledati. Nije li riječ o novoj vrsti razumijevanja kojoj svi težimo? Ovom knjigom zapravo želimo pomoći ljudima da otkriju što bi takvo iskustvo značilo svakom ponaosob.

S druge strane stoji činjenica da je ljudsko društvo iznjedrilo mnoštvo probuđenih/prosvijetljenih pojedinaca - osoba koje su slijedile put "buđenja" - a da pritom mnogi među njima nisu ostvarili zrelost u drugim ljudskim kvalitetama; primjerice, neki su ostali nezreli u psiho-seksualnom smislu (primjeri duhovnih učitelja koji seksualno iskorištavaju svoje učenike), ili su pak posrnuli u moralnom razvoju usprkos snažno izraženim duhovnim aspiracijama (primjerice, poznato je da su mnogi nacisti prakticirali jogu i meditaciju te da su neki među njima u tome bili pravi majstori). Osim toga, u toj grupi često se javljaju i druge negativne devijacije poput homofobije, seksističkog ili rasističkog ponašanja, ksenofobije, autoritarne ili rigidno-hijerarhijske orijentacije i slično. Unatoč tome što je riječ o osobama koje su uspjele ostvariti "jedinstvo s univerzumom", ostala je nezrelost u drugim aspektima osobnosti pa se njihovo ponašanje općenito može ocijeniti kao disfunkcionalno, a u nekim slučajevima čak i patološko.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna