qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.38: DIGITALNA REVOLUCIJA

Članak: Priče iz budućnosti, Robert Billing

download PDF

Priče iz budućnosti

Robert Billing Robert Billing, inženjer koji je vremenom shvatio da je od programiranja softvera mnogo zanimljivije pisati SF romane.


PRIČA 1: U lovu na sunce

Moćni gliser odvezao se od pristaništa i krenuo naglo ubrzavati. Brutalnom snagom presnažnih dizelskih motora naprosto je lomio valove koji su se prelijevali preko pramca sjajeći se na jarkom poslijepodnevnom suncu. Nakon što su primijetili da ih policijski brod prati, dvojica snažnih muškaraca s krme zapucaše prema njemu. Pogođen kišom metaka, policajac za kormilom pade u more. Potjerni brod snažno se zaljulja razbivši se potom o stjenovite hridi. Eksplozija je bila nevjerojatna. Vatrena buktinja razlila se po morskoj površini povukavši na dno preostale krhotine koje su zapaljene plivale površinom.

Poput srebrne folije, pred njima je bljeskalo otvoreno more. Muškarci odlože automatsko oružje na sjedalo te nastave pažljivo motriti obzorje ne bi li eventualno ugledali druge progonitelje. Pa ipak, iako su bili iskusni profesionalci, na nebu nisu opazili maleni crveni trokut koji im se hitro približavao. Trokut je iz trena u tren postajao sve veći, ocrtavajući na obzorju jednosjednu mikrolaku letjelicu. Njome je upravljala prekrasna mlada žena plavih uvojaka koji su se vijorili nošeni strujanjima zraka.

Iako su muškarci na ogromnoj kockastoj krmi glisera u jednom trenutku ipak primijetili neke čudne zvukove, pogledom su nastavili pomno pretraživati obzor ne pomislivši ni u jednom trenutku da pogledaju prema gore. Tada je pilotkinja otkopčala pojas sjedala i iskočila iz letjelice, a padobran joj se otvorio u trenutku.

Bez pilota, mikroletjelica je brzo izgubila kontrolu i udarila u litice iznad mora s desne strane glisera. Muškarci se osloniše na ogradu nijemo gledajući olupinu kako tone.

Nakon što je stopalima nježno i tiho dodirnula palubu na drugoj strani, žena je otkačila remen padobrana posegnuvši istodobno za pištoljima na reveru. Zaslijepljen suncem koje se presijavalo na njenom metalik crvenom kupaćem kostimu, stariji muškarac se okrenuo: „Dovraga, tko si ti?“ upitao je.
„Zovem se Bond,“ odgovorila je, „Gail Bond“. Podigla je oružje u zrak usmjerivši u njih cijevi. „Ako želite i dalje živjeti vaše jadne male probisvjetske živote, savjetujem vam da nestanete iz ovih stopa“.
„Kuda? Zar ne vidiš da smo usred oceana?“
„Vidim. Nisam slijepa. A to što vidim ništa ne mijenja na stvari.“

Dvojici muškaraca više ništa nije trebalo reći; u hipu su preskočili ogradu nestavši u bijeloj krijesti gliserova traga. Žena je hitro otvorila kabinska vrata spustivši se u podnožje kako bi stala pred svjetlucave zaslone velikih računala.

U tom trenutku projekcija filma zaustavi se. Upalila su se i svjetla u sali.

Visok, koščat čovjek izašao je pred brojnu publiku uglednog kina u kojem su se prikazivale isključivo pretpremijere: „Želio bih se predstaviti. Za one koji me ne znaju, ja sam George Wallace, filmski producent, a osoba s moje desne strane je David Clement, redatelj filma. Također vam želim predstaviti Cindy Cole, našu glavnu glumicu u ulozi Gail Bond“.

Cindy se okrenula prema publici popraćena ovacijama i zaglušujućim pljeskom.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci