qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.41: SVJESNO LIDERSTVO

Članak: Liderstvo, rad i radno mjesto, Subir Chowdhury

download PDF

Liderstvo, rad i radno mjesto

Subir Chowdhury Subir Chowdhury, osnivač i predsjednik uprave ASI Consulting Group - osoba koju New York Times naziva „vodećim ekspertom kvalitete“, a Business Week „prorokom kvalitete“ - autor je petnaestak knjiga od kojih su neke postale svjetski bestseleri. Član je grupe Thinkers 50 Rankings, vodećih svjetskih mislioca na području liderstva, menadžmenta i organizacijskog razvoja


Tri pravila
 
Poznata su tri Einsteinova pravila:

- U složenosti traži jednostavnost.
- U razdoru, neslozi i ostalom neskladu osvijesti sklad i harmoniju.
- Imaj na umu da su najbolje prilike umotane u „ovojnicu“ najvećih neprilika.

Prvo pravilo govori o prepoznavanju određenog ideala kojem se želimo posvetiti. Primjerice, Gandhi se posvetio uvođenju ideala nenasilja u svakodnevni život te je cijeli život posvetio misiji dostizanja jednog cilja, naizgled jednostavnog, a istovremeno toliko moćnog da jednom čovjeku pruži snagu za ustanak protiv najjačeg svjetskog imperija. Potraga za idealom zahtijeva poniranje u dobine vlastitoga bića kako bismo došli u kontakt s najdubljim čežnjama duše. A da bismo uspjeli u tome moramo ispravno razumjeti do čega nam je najviše stalo. Što je to što bismo željeli da bude oživotvorenje našeg rada? Jer, svako djelovanje koje nije vođeno dubokom misijom do koje nam je istinski stalo vremenom se pretvara u svjetovnu gomilu besmislenih zadataka koji se sve teže odrađuju. Pomislite samo u kojoj je mjeri Nelson Mandela vjerovao u ideale dok je desetljećima sjedio po zatvorima Južne Afrike. Da se kojim slučajem nije u potpunosti predao vjeri u slobodu sunarodnjaka, nakon pustih godina utamničenja u zatvoru bi se vjerojatno fizički i psihički slomio. 
 
Svakodnevica na radnome mjestu uobičajeno je zatrpana brojnim zadacima koji se natječu za prioritet. A kada se mentalno njima okupiramo psihološka energija se rasipa, a mi se napinjemo do krajnjih granica izdržljivosti. Međutim, kada u svijesti nosimo jasno definiran ideal kojem ćemo stremiti, prioriteti se kao nekom magijom poslože i organiziraju kako bi se uskladili s idealom. Ideal je, dakle, nalik magnetu oko kojeg se spontano slažu komadići željeza. 
 
Uspješni lider jedne indijske korporacije na zidu svoga ureda drži impresivnu plaketu ispisanu zlatnim slovima koja ističe njegov osobni ideal kojem teži: U radu ne težim uspjehu nego savršenstvu. Na koji način ova izjava služi njegovoj osobnoj misiji - u svakodnevici u kojoj je uspjeh postao jedina mjera osobnog razvoja? Mladi lider rado je odgovorio na ovo pitanje:
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna