qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.23: METAFORE U MENADŽMENTU

Članak: Menadžment i mit o Abrahamu, Frank J. Barett

Menadžment i mit o Abrahamu

Frank J. Barett Frank J. Barett, doktor znanosti, profesor menadžmenta na Graduate School of Business and Public Policy, Monterey, Kalifornija i gostujući profesor na Harvard Business School. Academy of Management nagradila ga je 2003. godine nagradom Best Paper Award za najbolji stručni članak godine na području Leadership & Complexity.


Braćo i sestre, članovi Crkve vječne birokracije, u današnjoj propovijedi pokušat ću proniknuti u tajnu o tome kako se dogodilo da pojedine prakse suvremenog menadžmenta, unatoč štetnosti, postanu legitimne i općeprihvaćene, prije svega zato što se mudro oslanjaju na neke poznate i u narodu duboko ukorijenjene religijske mitove.

Konkretno, u nastavku teksta istražit ću na koji način lideri i menadžeri koriste misaone obrasce na dubokoj i suptilnoj razini povezane s biblijskim likom Abrahamom, kako bi opravdali zavaravanje i zlostavljanje nevinih kolega (uobičajeno podređenih) u svrhu realizacije narcisoidnih interesa. Osim toga, istražit ću na koji način pritom pronalaze opravdanja i izbjegavaju vlastitu moralnu odgovornost što su odlučili prihvatiti takvo ponašanje. Potom ću pokušati objasniti zašto uvijek spremno okrivljavamo nadređene za probleme koji evidentno nastaju zbog pomanjkanja našeg integriteta. Na kraju ću opisati na koji bi način sljedbenici velikog Nebeskog Izvršnog Direktora mogli drugačije interpretirati priču o Abrahamu kako bi se pospješio organizacijski razvoj.

Sada vas molim da otvorite Bibliju, 22. poglavlje Knjige postanka. Ondje ćete naći poznatu sagu o Bogu, Abrahamu, Izaku, Sari i drugima, priču koja govori o nestanku religijske i organizacijske vjere.


Priča o Abrahamu i Izaku

Stih prvi:

Potom Bog stavi na kušnju Abrahamovu vjeru i poslušnost.

Stih prvi nam kazuje da test lojalnosti očito nisu izmislili srednjovjekovni vladari koji su po posjedima širili lažne vijesti o vlastitoj smrti kako bi se osvjedočili koji će im podanici vjerno služiti i u vrijeme krize. Takva praksa zasigurno ne završava niti na sa saslušanjima senatora McCarthyja (američki senator u razdoblju od 1947. do 1957. godine, poznat po antikomunističkom aktivizmu i neutemeljenim izjavama kojima je ugledne osobe SAD-a prozivao i optuživao za nelojalnost domovini, op. ur.) ili s Reaganovom sklonošću provjerama detektorom laži. Vlastodršci svojim podanicima nikada ne vjeruju do kraja. Isto je i s Bogom, barem tako tvrdi autor (ili autori) Starog zavjeta.

- "Abrahame", jednoga dana obrati se Bog svom podaniku.
- "Reci mi, Gospodaru", odgovorio je Abraham.
- "Pođi sutra do zemlje Morije te povedi sa sobom Izaka, sina jedinca kojeg toliko voliš. Kad stigneš, ondje ćeš ga meni žrtvovati, a njegov ćeš pepeo prosuti po planinama koje ću ti ja odrediti."

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna