qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.23: METAFORE U MENADŽMENTU

Članak: Kapetan Asoh i koncepcija oprosta, Jerry B. Harvey

Kapetan Asoh i koncepcija oprosta

Jerry B. Harvey Jerry B. Harvey, predavač,  publicist i poslovni savjetnik, poprofesor emeritus menadžmenta na Sveučilištu George Washington i autor legendarnog članka The Abilene Paradox po kojem je snimljen edukativni film.


Prevladava li u organizacijama klima netolerancije i strogoće, nije za očekivati da djelatnici dobrovoljno priznaju pogreške jer jako dobro znaju da za njih oprosta jednostavno nema. Takva obilježja klime i kulture vjerojatno će rezultirati ustezanjem od preuzimanja bilo kakvih rizika, potičući pritom laganje i manipuliranje zbog čega će nepovjerenje neumitno rasti, a produktivnost opadati.

Primjerice, u američkoj vojsci časnici su podvrgnuti tzv. doktrini nulte pogreške. Prema službenom objašnjenju, temeljna svrha doktrine ogleda se u dvostrukoj provjeri funkcionalnosti prilikom održavanja složenih i opasnih mehaničkih sustava i opreme. Naravno da je doktrina nulte pogreške posve opravdana kada je riječ o zrakoplovima ili nuklearnom naoružanju. Međutim, tijekom vremena ona se u neformalnom obliku proširila i na ostale, tzv. nemehaničke sustave pa časnici danas nemalo strepe da im neka pogreška doslovce ne uništi karijeru. Naime, jednom kad se pogreška - ma kakve prirode ona bila - registrira i dokumentira u njihovu osobnom dosjeu, poslije ju je gotovo nemoguće "izbrisati". Dakle, svaka značajnija mehanička, menadžerska ili društvena pogreška postaje vječna prepreka napredovanju, posebno do viših činova, gdje je konkurencija najžešća.

Poklonici nekih religijskih tradicija oprost definiraju kao praštanje grijeha ili pogreške uzdižući taj čin na razinu velikog milosrđa. Sve u svemu, koncepcija oprosta očito se ne uklapa baš najbolje u prevladavajuću politiku upravljanja ljudskim potencijalima američke vojske.

S obzirom na to da časnici jako dobro znaju da im karijera ovisi o "bezgrešnom dosjeu" te da će teško naići na razumijevanje i oprost, u izvještajima vrlo često skrivaju istinu od nadređenih prikazujući realnost ljepšom negoli doista jest, čime negativno utječu na povjerenje i kreativnost prilikom rješavanja problema. Posljedice opisane kulture porazne su. Jedan visokorangirani časnik američke mornarice o tome je rekao: "Pokažete li mi osobu koja u godinu ili dvije dana nijednom nije pogriješila, znat ću da ste mi pokazali čovjeka koji se plaši išta poduzeti."

Navedenu izjavu rado ću proširiti na neke druge ljude: "Pokažete li mi lidera, menadžera, komercijalista, učitelja, propovjednika, studenta, roditelja, dijete ili političara koji u godinu ili dvije dana nijednom nije pogriješio, znat ću da ste mi pokazali osobu koja, u strahu od pogreške, nikada ne poduzima išta značajno."

Zaboravljanje na mogućnost da se pogreška oprosti te posljedice takvog ponašanja nisu karakteristične samo za vojsku. Mislite li da ova tvrdnja ne stoji, pokušajte sljedeće:
- izbrišite iz indeksa i fakultetskih spisa lošu ocjenu koju ste na ispitu dobili zbog naprasno prekinute ljubavne veze
- izbrišite iz svojeg organizacijskog osobnog kartona koji se čuva u službi ljudskih potencijala lošu ocjenu koju vam je dodijelio nekompetentan šef
- nakon dvadeset godina uzornog ponašanja tijekom kojih ste dokazali da ste zrela i odrasla osoba, pokušajte iz policijskih arhiva izbrisati podatke o hapšenju zbog pušenja marihuane u mladenačkoj dobi.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna