qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.24: KLASICI II

Članak: Razvoj lidera , Marvin Bower

download PDF

Razvoj lidera

Marvin Bower Marvin Bower, glavni izvršni direktor McKinsey & Company u razdoblju od 1950. do 1967. godine i partner u istoj tvrtki sve do umirovljenja 1992. U stručnoj zajednici smatraju ga „ocem modernog poslovnog savjetovanja". 


Neučinkovitost komandno-kontrolnog (engl. command-and-control) stila upravljanja sve je očiglednija. Hijerarhijsko rangiranje - tako da nadređeni naređuju podređenima što da čine, a potonji bespogovorno izvršavaju sve što šefovi žele - već dugo dominira poslovnim i javnim svijetom organizacija. S obzirom na to da svjesnost o lošim stranama takvog stila upravljanja iz dana u dan jača, mnoge ga kompanije preispituju tražeći učinkovitija rješenja. U svojim nastojanjima da dostignu nove razine fleksibilnosti i inovativnosti, shvaćaju da moraju nešto promijeniti kako bi se prilagodile konkurenciji i uvjetima poslovanja koji se kontinuirano i brzo mijenjaju.

Shodno tome, uvjeren sam da se prevladavajući komandno-kontrolni model upravljanja treba što prije napustiti. Kozmetičke promjene, naime, nisu dovoljne. Mišljenja sam da autoritarnost treba zamijeniti istinskim liderstvom. Pritom ne mislim na jednog istinskog lidera, već na mrežu lidera pozicioniranih na ključnim mjestima širom organizacije. A sve to govorim iz vlastitog iskustva, budući da sam nebrojeno puta osobno svjedočio tome koliko su timovi lidera usmjereni na ostvarenje zajedničkog cilja produktivniji od hijerarhijskih, komandno-kontrolnih upravljačkih struktura.


Što čini istinskog lidera?

Teoretičari liderstva i menadžmenta definiraju lidera kao osobu koja postavlja atraktivne ciljeve te potom k sebi privlači sljedbenike koji ga slijede u realizaciji predloženih ciljeva. Iznad svega, lider mora biti osoba kojoj se vjeruje i koju se poštuje. Povjerenje između lidera i djelatnika osnova je za dvosmjernu komunikaciju koja je, pak, osnovni preduvjet za realizaciju zajedničkih ciljeva.

Osoba koja želi postati istinski lider mora razvijati određene ljudske kvalitete odnosno liderske atribute. Pod pojmom "ljudske kvalitete" podrazumijevam obilježja karaktera ili osobne vrline koje je teško - ali ipak moguće - naučiti. Osobne kvalitete lideri unose u organizaciju samim dolaskom, te potom prisustvom. S druge strane, "atributi" se više odnose na vještine pa ih je lakše naučiti.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna