qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.31:INTELIGENTNA ORGANIZACIJA

Članak: Pet umova za budućnost, Howard Gardner

Pet umova za budućnost

Howard Gardner Howard Gardner, doktor znanosti, profesor razvojne psihologije na Harvardu. Svojom knjigom Frames of Mind : The theory of multiple intelligences uzburkao je stručnu javnost iznijevši  prvi put ideju o "višestrukoj inteligenciji" ljudi.


Tekst koji prenosimo transkripti su predavanja profesora Howarda Gardnera na ECOLINT - International School of Geneva u siječnju 2014. godine.


Uvod

Osobno, veliki sam zagovornik edukacijskog sustava IB - International Baccalaureate. Veoma mi se sviđa način na koji funkcioniraju institucije i ustanove okupljene pod tim brendom. IB sustav smatram izvorom snage i kvalitete u sustavu obrazovanja, prije svega radi napredne vizije, globalne orijentacije i izbjegavanja pomodarstva koje često susrećem u drugim institucijama.

Suština obrazovanja, naime, uvijek se ogleda u vrijednostima - iako se o tome ne govori i ne piše previše. Čim se povede razgovor na temu vrijednosti, odnekuda izniknu blokade i problemi. Primjerice, unatoč izraženoj potrebi u SAD-u nema kolegija "filozofija obrazovanja", "povijesti obrazovanja" ili slično, zato što o tome nema suglasja u stručnoj javnosti; štoviše, stupanj neslaganja o toj temi ogroman je. Na račun toga često se šalimo poznatom uzrečicom "Jesse Test". Naime, izraditi kurikulum koji bi zadovoljio Jesseja Helmsa, konzervativnog senatora; Jesseja Jacksona, žestokog branitelja Afroamerikanaca i Jesseja Venturu, borbenoga guvernera Minnesote, jednostavno nije moguće. Pa onda, kako bismo izbjegli sve te prijepore i različita stajališta, o vrijednostima jednostavno ne raspravljamo.

Ekonomist J.M. Keynes jednom je prilikom rekao kako ljudsko društvo - bez obzira na to je li toga svjesno ili nije - uvijek funkcionira prema teoriji nekog davno umrlog ekonomista. Mislim da je slična situacija u obrazovanju. Ljudi, koji možda nikada nisu čuli za Rousseaua, Hobbesa, Kanta ili Deweyja, unatoč tome što misle da žive i rade prema nekim svojim obrazovnim metodama zapravo se oslanjaju na drevne postulate velikih filozofa.

Stoga posebno pozdravljam temeljnu platformu ove konferencije. Moja prezentacija kretat će se u rasponu između moramo i trebamo. "Moramo" u smislu definiranja "pet umova za budućnost", misleći pritom na kompetencije potrebne mladima i društvu u cjelini kako bi se uhvatili ukoštac s izazovima 21. stoljeća. Tijekom predavanja osvrnut ću se i na sadržaje o tome što bi se trebalo učiniti oslanjajući se pritom na vlastite vrijednosti. Kada bih nekim slučajem bio kralj obrazovanja u cijelome svijetu, upravo bih tako propisao ciljeve obrazovanja. Međutim, pošto znam kako kraljevi obično završe, oprezno ću iznositi ideje.

Svoju priču započet ću pojašnjenjem nekih pogrešnih pretpostavki. Zatim ću pokušati oslikati viziju željene budućnosti, a onda ću se posvetiti suštini ovog predavanja: vrstama uma za bolju budućnost. Nakon toga ću se osvrnuti na najčešća pitanja i izazove povezane s ovom koncepcijom. Nadam se da će ostati vremena i za pitanja publike.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna