qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.39: USPON REGENERATIVNOG DRUŠTVA

Članak: Regenerativna (R)evolucija, Daniel C. Wahl

download PDF

Regenerativna (R)evolucija

Daniel C. Wahl Daniel C. Wahl, biolog, doktor znanosti, stručnjak i internacionalni savjetnik na području dizajna holističkih sustava inspiriranih živim organizmima. 


Činjenica je da se nova generacija sustavskih dizajnera polako, ali sigurno počinje koristiti ekološki inspiriranim dizajnom u poljoprivredi, arhitekturi te u planiranju zajednica, gradova, poduzeća, gospodarstava i regeneraciji ekosustava. Stoga vas pozivam da im se što prije pridružite u su-kreiranju regenerativne kulture kako bismo svi zajedno potaknuli tranziciju prema regenerativnom društvu. Naime, najkasnije do sredine 21. stoljeća utjecaj čovječanstva na prirodu mora se drastično promijeniti kako bi se degeneracija zamijenila regeneracijom. Svi zajedno moramo blisko surađivati u procesu transformacije društva kao jedinog mogućeg odgovora na krizu s kojom smo suočeni.
 
 
Život stvara uvjete pogodne za život
 
Janine Benyus, suosnivačica „Instituta za biomimikriju“ (Biomimicry Institute), rječito je sažela najvažniju lekciju kojoj nas priroda podučava i najveće izazove 21. stoljeća u čije rješavanje moramo usmjeriti sve kreativne snage kojima raspolažemo. Poslijeratna baby-boom generacija rođena je u vrijeme kada je utjecaj čovječanstva na planetu postao katastrofalno degenerativan. Generacije X, Y i Z rođene nakon toga sve snažnije se suočavaju s teškim posljedicama udruženih ljudskih aktivnosti. Vremenom smo tako počeli prihvaćati tešku istinu da će na prenapučenom planetu - ne naučimo li regenerirati vitalne funkcije ekosustava i stvarati uvjete u kojima će se razvijati svi životni oblici - u srednjem i dugom roku SVI postati gubitnici, pa čak i oni kojima sadašnja situacija očito koristi.



Cijeli tekst pročitajte u qLifeu...
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna