qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No.43: RAZVOJ LIDERA

Članak: Edukacija lidera i menadžera - razgovor s prof. Danicom Purg, Marko Lučić

Edukacija lidera i menadžera - razgovor s prof. Danicom Purg

Marko Lučić Danica Purg, predsjednica IEDC – Bled School of Management, predsjednica CEEMAN-a  
 


Marko Lučić,urednik i član uprave stručnog časopisa qLife i portala Quantum21.net.


CIJELI TEKST

U novom broju qLifea bavimo se edukacijom i razvojem lidera. A ako je netko pozvan o tome govoriti onda je to zasigurno prof. Danica Purg, doajen edukacije lidera i menadžera na prostorima bivše Jugoslavije, ali i znatno šire. U želji da pokrene pozitivne promjene na ovim prostorima, davne 1986. godine - u doba socijalizma i planskog gospodarstva ili samoupravljanja u našim prostorima - prof. Purg je osnovala IEDC – Bled School od Management koju je od tada pohađalo tisuće lidera i menadžera iz stotinjak zemalja širom svijeta. Prof. Purg također je osnivačica CEEMAN – Central and East European Management Development Association – sada International Management Development organizacije s misijom unaprjeđenja razvoja lidera i menadžera u središnjoj i istočnoj Europi, Rusiji, Središnjoj Aziji, Kini, Africi i Latinskoj Americi koja danas okuplja 211 institucija (članova) iz 53 zemlje te koja se u posljednje vrijeme prometnula u „kolovođu“ novog pristupa edukaciji. Godine 2010. AIB – Academy of International Business dodijelio je prof. Purg nagradu International Dean of the Year Award za „izvrsnost i posebna dostignuća na području razvoja lidera i menadžera u svijetu“.
 
Marko Lučić: Profesorice Purg, CEEMAN je nedavno objavio jedan izuzetno značajan i zanimljiv dokument nazvan Manifesto, Changing the Course of Management Development by combining Excellence with Relevance koji qLife prenosi u cijelosti. O čemu je zapravo riječ?
 
Danica Purg: O tome da kao jedna od vodećih svjetskih organizacija za poticanje razvoja lidera i menadžera u svijetu jednostavno nismo više mogli šutke promatrati što se događa na tom izuzetno važnom području te smo odlučili javno progovoriti o problemima kako bismo preokrenuli smjer u kojem se industrija kreće.
 
ML: Za početak, možete li nam više reći o CEEMAN-u?
 
DP: Naravno. CEEMAN je nastala kao međunarodna asocijacija za razvoj lidera i menadžera 1993. godine s misijom „poticanja razvoja i unaprjeđenja kvalitete menadžmenta u srednjoj i istočnoj Europi. No, vremenom je CEEMAN prerastao u globalnu svjetsku mrežu institucija uglavnom na području tranzicijskih zemalja odnosno zemalja dinamičnog razvoja. Organizacija se uglavnom bavi pitanjima kvalitete edukacije na navedenim prostorima, inovacijama i istraživanjima te ostalim aktualnim temama povezanima s razvojem i promjenama.
 
Imajući u vidu „izvrsnost profesora“ kao glavni cilj, CEEMAN se svojski trudi poticati i kontinuirano unaprjeđivati kvalitetu obrazovnih procesa poboljšanjem edukacije, znanstveno-stručnih istraživanja i savjetovanja te širenjem informacija, potporom suradničkim mrežama i ostalim sličnim uslugama. Potpuno smo posvećeni holističkom pristupu kompleksnim fenomenima promjene i obrazovanja koji se oslanja na inovacije, kreativnost i kulturološku različitost. U Manifestu detaljno pojašnjavamo osnovna načela „relevantnosti“ i „izvrsnosti“ u samoj srži našeg djelovanja.  
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna