qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No. 35: MENTORSTVO I COACHING

Članak: Mentorstvo za milenijsku generaciju, Jeanne C. Meister, Karie Willyerd

download PDF

Mentorstvo za milenijsku generaciju

Jeanne C. Meister, Karie Willyerd Jeanne C. Meister, osnivačica savjetničke tvrtke Future Workplace za razvoj ljudskih potencijala, unaprjeđenje učenja i radnog okruženja. Dobitnica je prestižne nagrade Distinguished Contribution in Workplace Learning Award organizacije ATD - Association for Talent Development.


Karie Willyerd, starija potpredsjednica SAP-ove tvrtke SuccessFactors koja se bavi proizvodnjom posebnih softvera za razvoj ljudskih potencijala. U ulozi CLO-a, „Chief Learning Officera“ tvrtke Sun Microsystems dobitnica je brojnih nagrada za izvrsnost u izgradnji inovativnih platformi za učenje i razvoj djelatnika tvrtke. Autorica je bestselera The 2020 Workplace: How Innovative Companies Attract, Develop & Keep Tomorrow’s Employees Today
 
 


Struktura globalnog sustava radne snage dramatično se mijenja: za četiri godine će milenijci - tzv. „Generacija Y“, odnosno osobe rođene u razdoblju između 1980. i 2000. godine - činiti gotovo polovinu svih zaposlenika u svijetu. U nekim kompanijama već danas predstavljaju većinu. Spomenute promjene mogu zastrašujuće zvučati menadžerima zaduženima za organizaciju coachinga mladim djelatnicima koje općenito prati glas da zahtijevaju kontinuiranu i bezgraničnu pažnju. Međutim, naše istraživanje o očekivanjima i potrebama četiriju generacija zaposlenika omogućilo nam je jasniji uvid u potrebe milenijaca te u to kako dizajnirati učinkovite programe mentorstva za tu skupinu djelatnika.

Istraživanjem smo obuhvatili 2.200 zaposlenika u raznim industrijama, postavivši im brojna pitanja:
- o vrijednostima koje su im važne,
- o ponašanju na poslu,
- o tome što bi htjeli da im poslodavac omogući/pruži.

Rezultati anketa pokazali su kako milenijci (engl. millennials) doista traže i očekuju kontinuirani feedback u vezi posla kojeg obavljaju te da im se doista žuri napredovati i „pobjeđivati“ u smislu postizanja što boljeg uspjeha u svemu što čine. Međutim, detektirane potrebe nisu bile toliko snažne kako se to u javnosti općenito misli.

A to je odlična vijest za organizacije koje već sada razmišljaju o tome kako organizirati mentorstvo generaciji koja se polako priprema preuzeti liderske pozicije u institucijama, korporacijama i drugim organizacijama širom svijeta. Naime, predstavnici „baby boom“ generacije odlaze u mirovinu, a predstavnika Generacije X nema dovoljno kako bi samostalno preuzeli odgovornost. Podaci, primjerice, pokazuju da na tržištu rada SAD-a trenutačno ima 88 milijuna milenijaca, a predstavnika Generacije X tek negdje oko 50 milijuna.

Milenijci posao smatraju ključnom sastavnicom života, a ne nekom posebnom aktivnošću koju treba „uravnotežiti“ s ostalim aspektima života. Radi toga im je silno važno pronaći posao koji će ih kao osobe ispunjavati. Osim toga, žarko žele da im posao omogući sklapanje novih prijateljstava, učenje novih vještina i povezivanje sa širom svrhom postojanja. Upravo se taj osjećaj svrhovitosti pokazuje ključnim čimbenikom kada milenijci procjenjuju zadovoljstvo trenutačnim zaposlenjem: prema našemu istraživanju, riječ je o generaciji najviše razine društvene svjesnosti još od davnih 1960-ih godina.

„Ah, oni doista očekuju totalnu ispunjenost“ govore lideri i menadžeri. „Je li to sve ili će još nešto tražiti od nas?“ Istina, milenijci imaju velika očekivanja spram svojih poslodavaca – te jednako tako sami sebi postavljaju visoke standarde. Od malih nogu rade na razvoju vlastitih životopisa jer su svjesni koliko ih mnogo ima te da će se tek rijetki među njima upisati na najbolje škole i zaposliti u prestižnim tvrtkama. Osim toga, milenijci su naviknuti na natjecanje i postizanje visokih rezultata u akademskom obrazovanju te su spremni osobno se založiti u realizaciji društvenih ciljeva. Pružite li im priliku da se angažiraju, sretni i zahvalni dat će sve od sebe kako bi opravdali ukazano povjerenje.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna