qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 17: UMJETNOST I LIDERSTVO

Članak: Kako stvoriti lidere umjetnike?, J. Brian Woodward, Colin Funk

download PDF

Kako stvoriti lidere umjetnike?

J. Brian Woodward, Colin Funk J. Brian Woodward, doktor psihologije, osnivač Leadership Learning Laba i predavač na The Banff Centre: Leadership Development Area. Posvećen je izradi i implementaciji inovativnih programa razvoja liderskih kvaliteta koji se temelje na estetici.

Colin Funk, poslovni savjetnik, trener i dizajner programa za razvoj kreativnosti lidera. Kao osnivač i umjetnički direktor Precipice Theatre posljednjih dvadesetak godina posvećen je stvaranju jedinstvenih inicijativa koje objedinjavanjem umjetnosti, ekologije i biznisa pozitivno utječu na razvoj kvaliteta liderstva.


Sažetak

Sve veća složenost, sve više nejasnoća te stoga sve teže razumijevanje procesa i učinkovito odlučivanje izazovi su s kojima se susreću današnji lideri. U pokušaju da odgovori na ove, do sada neviđene uvjete, područje organizacijskih znanosti sve se više zanima za estetiku. Prema toj novoj perspektivi liderima su potrebne nove sposobnosti: kvalitetnog estetskog i percepcijskog rasuđivanja te sposobnosti uvjerljivog interpretiranja događaja u okruženju. Navedene estetske sposobnosti do izražaja dolaze kroz umjetničke kvalitete lidera-umjetnika pa radi toga razvijanje tih kvaliteta u liderima i menadžerima postaje glavnim izazovom edukatora. A kako se prevladavajući tradicionalni pristup razvoju liderskih vještina ne može uspješno nositi s tim zadatkom, pedagoški pristup opisan u tekstu naslanja se na hermeneutiku utemeljenu na estetici. Koncepciju estetskog susreta i njezine preduvjete smatramo prikladnim sredstvom njegovanja urođene mašte lidera-umjetnika.

Junaci izlaze iz svakodnevice kako bi ušli u domenu nadnaravnih čuda; ondje susreću nevjerojatne sile koje im pomažu izvojevati odlučne pobjede; potom se junaci vraćaju iz ove zagonetne pustolovine sposobni dobročinstvima obasuti bližnje. - Joseph Campbell (2008.)


Poziv

U svojoj knjizi Powerful Times Eamonn Kelly (2006.) promišlja o provokativnoj i zastrašujućoj bojazni - da živimo u vremenima korjenitih promjena temeljnih pretpostavki na koje smo se oslanjali posljednjih 500 godina. Današnje institucije, stavovi, moralnost i etičnost u sve složenijim uvjetima suočavaju se s novim izazovima. Kelly navodi kako trenutno prolazimo kroz promjenu vjekova koja stubokom ugrožava temeljne postavke kojima smo tumačili svijet u okruženju.

I drugi autori iznose slične tvrdnje, primjerice Willis Harman u knjizi Global Mind Change (1998.) navodi da živimo u vremenima ključne povijesne promjene samih korijena vjerovanja zapadnjačkog društva. Premda je primarna svrha ovakvih i sličnih dramatičnih izjava - osporenih u dijelu stručne javnosti - privlačenje pozornosti, recentna zbivanja na globalnoj sceni i neka druga znanstvena istraživanja koja najavljuju vrhunac crpljenja nafte, tzv. "Hubbertov vrhunac" i značajne oscilacije u potrošnji energije (Deffeyes, 2005.; Eberhart, 2007.) daju im na važnosti.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna