qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 17: UMJETNOST I LIDERSTVO

Članak: Umjetnost kao temelj razvoja liderskih vještina, Danica Purg, Ian Sutherland

download PDF

Umjetnost kao temelj razvoja liderskih vještina

Danica Purg, Ian Sutherland Danica Purg, predsjednica i dekanica, IEDC– Bled School of Management, predsjednica, CEEMAN – Central and East European Management Development Association.

Ian Sutherland, doktor znanosti na području sociologije i filozofi je, prodekan za istraživanje i direktor doktorskog programa na IEDC – Poslovnoj školi Bled, profesionalni glazbenik poznat kao osoba iz uskog kruga prvih svjetskih stručnjaka u Art & Leadership domeni. Suosnivač je i urednik magazina Music and Arts in Action.


Sažetak

Želimo li svijet učiniti boljim, ljepšim i zdravijim mjestom tada je posezanje za kreativnošću, vjerom i nutarnjom snagom posve neupitno. Društvena potreba za strastvenim, kreativnim i odgovornim liderstvom oduvijek je postojala tražeći od obrazovnih institucija učinkovitost u razvoju upravo takve vrste ljudi.

Umjetnost i liderstvo imaju mnogo toga zajedničkog. Umjetnost je po definicija proces stvaranja nečeg novog, čudnovatih i inspirativnih sadržaja koji djeluje na čovjekova osjetila i emocije. Umjetnost stimulira naše misli i ideje. Umjetnost nas tjera da preispitujemo naša vjerovanja i pretpostavke. Umjetnost nas povezuje - na najdubljoj razini - s vlastitom kreativnošću i drugim ljudima.

Slično tome, liderstvo se po definiciji odnosi na proces okupljanja i povezivanja ljudi radi stvaranja nečeg novog i boljeg čime doprinosi biznisu, organizacijama i društvu u cjelini. Stoga u nastavku teksta osvještavamo povezanost inovativnog i inspirativnog umjetničkog stvaranja s razvojem liderskih vještina.

Osvrnut ćemo se na povijest povezivanja umjetnosti i razvoja liderskih vještina na IEDC - Poslovnoj školi Bled. Prvo ćemo pojasniti filozofiju u pozadini takvog pristupa kako bi pokazali da bavljenje umjetnošću osigurava osnažujuću, inspirativnu i reflektivnu platformu koja pomaže ljudima proniknuti u inovativne i kreativne prostore, trenutke i aktivnosti kako bi istražili i doživjeli konkretnu praksu liderstva. Potom ćemo kroz iskustva polaznika radionice zbornog dirigiranja, pod vodstvom Petera Hanke, prikazati povijest zasebnog kolegija koji objedinjuju umjetnost i liderstvo.


Zašto koristiti umjetnost u edukaciji lidera?

Lideri 21. stoljeća suočeni su s nizom ogromnih, kompleksnih i međusobno povezanih problema koji se kontinuirano mijenjaju. Izazovi današnjice, ali i sutrašnjice, zahtijevaju inovativni pristup i nove vizije – riječju, kreativno vodstvo. Želimo li svijet učiniti boljim mjestom, ne možemo a da ne posegnemo za kreativnošću, unutarnjom snagom i voljom inovativnih vizija. Ne možemo a da ne posegnemo za kreativnim, strastvenim, suosjećajnim i odgovornim liderstvom.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna